Sałatka z selerem konserwowym i prażonym słonecznikiem

Na blogu znajdziecie już przepis na sałatkę z selerem konserwowym, a dziś chciałam Wam przedstawić podobną wersję z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika.
Sałatka dodatkowo zyskuje na smaku i chyba wolę taką wersję niż tą, którą znałam do tej pory.


Składniki:

słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
puszka ananasów
250 g szynki konserwowej
100 g ziaren słonecznika 
3 jaja ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku


Ziarna słonecznika prażę na złocisto na suchej patelni, około 5 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliły.
 Przekładam je na czysty talerzyk i pozostawiam do ostygnięcia.

Seler konserwowy oraz kukurydzę przekładam na sitko, płuczę pod bieżącą wodą i pozostawiam do całkowitego odsączenia.

Jaja ugotowane na twardo wraz z szynką kroję w drobną kostkę, 
ananasa kroję w drobne paseczki. 

Wszystkie składniki przekładam do miski i przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku, dodaję majonez i jogurt naturalny, całość dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem polecam wstawić do lodówki na ok. 30 minut.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Justynko jesteś boska, takie smaki są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę ciekawy pomysł na sałatkę :) Uwielbiam dodatek prażonych ziaren!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, uwielbiam selera i wszystko z ziarnami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń