Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Żurek to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Spożywany z jajkiem i kiełbasą jest tradycją w polskich domach. Od kiedy pamiętam uwielbiałam żurek i często go jadało się u mnie w domu nie tylko podczas Świąt. Od kilku lat przygotowuje swój domowy zakwas na żur, przepis na niego znajdziecie > TU. Nie ma nic prostszego do przygotowania niż taki domowy zakwas :) wystarczy kilka minut, a później kilka dni dopieszczania zakwasu i cieszymy się tym co nasze, swojskie. 
Żurek można ugotować dzień przed Wielkanocą, na drugi dzień będzie jeszcze lepszy kiedy smaki się przegryzą.
Zapraszam Was na moją wersję, pysznego, sycącego żuru.

Składniki:
na ok. 4-6 porcji

500 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 średnie marchewki
 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
1-2 ząbki czosnku
ok. 2 litry wody

do podania:
jaja ugotowane na twardo
świeże pieczywo

Do garnka wkładam białą kiełbasę, boczek wędzony, liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zalewam wodą i doprowadzam do zagotowania. Po tym czasie wyciągam mięso na talerz i pozostawiam do ostygnięcia. 
Marchew kroję w cienkie plastry, ząbki czosnku nacinam na końcach w krzyż i lekko miażdżę nożem, warzywa dodaję do wywaru kontynuując gotowanie, aż marchewka będzie miękka.

W tym czasie kroję przestygnięte mięso, białą kiełbasę w talarki, a boczek w małe paski, również dodaję do garnka. Kolejno dodaję zakwas, doprowadzam do zagotowania. 
Na koniec całość doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem, dodaję śmietankę oraz chrzan, pozostawiam pod przykryciem na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. 
Żurek można także ugotować dzień wcześniej wieczorem, a na drugi dzień tylko podgrzać.
(Należy to robić na jak najmniejszym ogniu)
Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki oraz z kromką świeżego pieczywa.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Uwielbiam żurek, jest pyszny i taki zdecydowany ma smak :-) ślicznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń