Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach to świetny dodatek do dania głównego lub pomysł na samodzielne danie na obiad, kolację czy lunch. Jeżeli chcecie możecie skorzystać z gotowej ciecierzycy z puszki, ja zazwyczaj staram się ją namoczyć dzień wcześniej, a później ugotować ponieważ taka smakuje mi najbardziej i jest zapewne zdecydowanie zdrowsza. Przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu i chyba najlepiej smakuje przyprawione na ostro. Dodatkowo jest rozgrzewające i sycące. 

Składniki:
na 2 porcje

1 szklanka suchej ciecierzycy (ok. 150 g)
1 duża cebula
1 średnia czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
ok. 200 g przecieru pomidorowego/passaty/gęstego soku pomidorowego (nie koncentratu!)
1-2 łyżki oleju do smażenia
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki lub chilii
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
ew. natka pietruszki do ozdoby


Ciecierzycę namaczam na noc w dużej ilości zimnej wody (ok. 12 godzin), a następnie gotuję ją do miękkości w świeżej, zimnej i nieosolonej wodzie. Zazwyczaj zajmuje to ponad godzinę.
Ciecierzycę solę do smaku dopiero pod koniec gotowania.
Na koniec odcedzam ją i pozostawiam do ostygnięcia.

Cebulę i paprykę kroję w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę i od razu dodaję czerwoną słodką paprykę oraz kurkumę (uważam, aby nie przypalić przypraw). Kiedy cebula się zeszkli i połączy z przyprawami dodaję pokrojoną paprykę, duszę całość do miękkości. Następnie dodaję pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw do smaku, mieszam i pod przykryciem duszę ok. 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i ciecierzycę, całość dokładnie mieszam w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku i ponownie duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Sos powinien być dość gęsty i dobrze przyprawiony.
Ciecierzycę w pomidorach podaję na gorąco ozdobioną natką pietruszki z kromką świeżego pieczywa, polecam pełnoziarniste lub razowe.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz