Leczo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami

Leczo z kiełbasą to szybkie do przygotowania danie, w którym tak naprawdę mogą wylądować Wasze ulubione sezonowe warzywa. Za co najbardziej lubię leczo? To mój smak dzieciństwa! Mama w okresie letnim robiła je bardzo często, zawsze zjadaliśmy je z ogromnym apetytem po całym dniu biegania po dworze. Największym plusem jest fakt, iż leczo to danie jednogarnkowe dzięki czemu nie musimy brudzić dużej ilości naczyń. Tak naprawdę wystarczy pokroić wszystkie składniki i stopniowo dorzucać je do gara. Ja skorzystałam z pomocy Tefal Cuisine Companion dzięki czemu miałam sporą ilość leczo w 30 minut. Lubcie leczo? Co najczęściej do niego dodajecie?
@Tefal Cuisine Companion #9
Leczo z cukinią, kiełbasą i pieczarkami 
 Składniki:
na 5-6 porcji

1 cukinia 
2 laski dobrej jakościowo kiełbasy
2 średniej wielkości cebule
2 czerwone papryki
garść pieczarek
2 ząbki czosnku
2 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka suszonego oregano 
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól do smaku
2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy Tefal Companion wkładam mieszadło, dodaję olej, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na pasterki kiełbasę. Wybieram program duszenie P1 i smażę przez kilka minut do zrumienienia się składników. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki posiekane w półtalarki. Smażę jeszcze chwilę przez duszenie P1 ok. 2-3 minuty. 
W między czasie paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję wzdłuż na paski, a następnie w kostkę. Cukinię obcinam na końcówkach i wraz z pestkami kroję w podobnej wielkości kostkę. Pomidory sparzam, pozbawiam skórki i również kroję w kostkę. Wszystkie warzywa dorzucam do pozostałych składników, dodaję koncentrat pomidorowy, szklankę wody oraz przyprawy do smaku. W kolejnym kroku wybieram program duszenie P3 na ok. 15 minut. Czas należy kontrolować, aby warzywa były miękkie, ale się nie rozpadały. Na koniec w zależności od tego jak będzie gęsty sos można dodać więcej wody lub odparować jej nadmiar. Leczo przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki, serwuję z kromką dobrego pieczywa.

Tradycyjny sposób przygotowania:
Zaczynam od przygotowania warzyw. Cukinię kroję w półplastry, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz czosnek, całość chwilę przesmażam uważając, aby nie spalić czosnku. Kolejno dorzucam pieczarki i duszę całość kilka minut razem. Teraz dorzucam cukinię, podlewam wszystkie składniki wodą i duszę pod przykryciem ok. 6-8 minut, aż cukinia będzie miękka. W kolejnym kroku dodaję paprykę oraz pomidory (pokrojone w kostkę, można je uprzednio sparzyć i pozbawić skórki, ale nie jest to konieczne). Dodaję także koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy do smaku, gotuję całość razem jeszcze ok. 10 minut. Gotowe leczo podaję z kromką świeżego pieczywa, ryżem albo ziemniakami. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz