Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to w naszym domu obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Tak naprawdę żurek przygotowuję na kilka sposobów, dziś prezentuję wersję z podsmażonymi warzywami i dodatkowo z boczkiem. Sycący, aromatyczny i treściwy. Wszystkie przepisy na Wielkanoc znajdują się w tej zakładce, a ja życzę Wam Kochani Wesołych Świąt :)

 @Tefal Cuisine Companion #29
 Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki:
na 4 porcje

500 g białej kiełbasy parzonej
50 g boczku wędzonego
400 ml gęstego zakwasu na żurek
1/4 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30%
1 duża marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 1, 5 litra wody

do podania:
jajka ugotowane na twardo
świeże pieczywo

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia wyposażonej w ostrze tnące ultra blade przełóż cebulę pokrojoną na ćwiartki, marchew pokrojoną w słupki i ząbki czosnku. Posiekaj warzywa na drobno przez 20 sekund wybierając ob. 10. Ostrze zamień na mieszadło, dodaj łyżkę oleju i podsmaż warzywa wybierając program wolne gotowanie P1 na 5 minut. W połowie trwania programu dorzuć pokrojony w paseczki boczek i kontynuuj podsmażanie. W kolejnym kroku do misy CC wlej 1, 5 litra wody, dołóż także kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez 20 minut/100ºC/ob. 1. W tym samym czasie załóż dodatkową nakładkę do gotowania na parze i umieść w niej białą kiełbasę. Następnie dolej zakwas na żurek, dopraw zupę do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Gotuj przez kolejne 10 minut/90ºC/ob. 1. Zdejmij dodatkową nakładkę do parowania. Kiełbasę pozostaw do lekkiego ostygnięcia, następnie pokrój w plasterki. Na koniec do żurku dodaj słodką śmietankę kremówkę (nie trzeba jej hartować), chrzan, plasterki kiełbasy i dopraw ją ostatecznie do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty/90ºC/ob.1
Podawaj na gorąco, z jajkiem włożonym bezpośrednio do talerza i ze świeżym pieczywem.
(Na parze można ugotować większą ilość kiełbasy i wykorzystać ją np. do sałatki wielkanocnej). 

Tradycyjny sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę posiekaną w kostkę. Do zeszklonej cebulki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i marchew pokrojoną w plasterki. Warzywa przesmaż przez 3-4 minuty, dorzuć boczek pokrojony w kostkę, smaż jeszcze chwilę i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i doprowadź całość do zagotowania. Zmniejsz gaz, włóż białą kiełbasę ponakłuwaną widelcem i gotuj jeszcze ok. 15  minut. Kiełbasę wyjmij z wywaru, pozbaw osłonki i pokrój w plasterki. Do zupy dolej zakwas na żurek, ponownie zagotuj. Na koniec do żurku dodaj słodką śmietankę kremówkę (nie trzeba jej hartować), chrzan, plasterki kiełbasy i dopraw ją ostatecznie do smaku. Ponownie zagotuj, podawaj na gorąco, z jajkiem włożonym bezpośrednio do talerza i ze świeżym pieczywem.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz