Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to w okresie letnim, zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Szybki do przygotowania, aromatyczny i lżejszy od wersji jesienno - zimowej. W sezonie robię go przynajmniej kilka razy. Będąc na targu, zazwyczaj kupuję 2 duże główki młodej kapusty i gotuję od razu z podwójnej porcji składników. Bigos z młodej kapusty świetnie się przechowuje, a na drugi dzień smakuje tak samo dobrze, jak zaraz po przygotowaniu. Tak naprawdę można go przyrządzić na kilka sposobów. Poniżej prezentuję najprostszy przepis, z dużą ilością świeżego koperku i dobrą jakościowo kiełbasą 😊 Lubicie młodą kapustę? Co najczęściej z niej przygotowujecie? Może właśnie bigos! ;)
 Składniki:
/na 5-6 porcji/

1 duża główka młodej kapusty
2 średniej wielkości cebule
1 duża marchewka
200-300 g dobrej jakościowo kiełbasy 
1 mały pęczek koperku
3 łyżki oleju rzepakowego
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
ok. 1, 5 szklanki wody lub bulionu 
1 łyżka mąki (do zasmażki)
opcjonalnie na koniec można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, umyj i poszatkuj. Do dużego garnka wlej połowę oleju, rozgrzej i zeszklij cebulę posiekaną w drobną kostkę. W kolejnym kroku dodaj marchew startą na grubych oczkach tarki oraz kiełbasę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki podsmaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W kolejnym kroku dodaj poszatkowaną kapustę, dodaj do smaku pieprz, sól, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość podlej wodą, tak aby całe dno garnka było przykryte płynem (wody/bulionu nie powinno być jednak za dużo ponieważ warzywa w trakcie gotowania również puszczą sok). Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i pod przykryciem doprowadź do zagotowania. W między czasie bigos ponownie zamieszaj. Po upływie 20 - 25 minut, kiedy warzywa zmiękną przygotuj zasmażkę. Na małej patelni podsmaż mąkę, kiedy zacznie się rumienić dodaj olej i energicznie wymieszaj. Do zasmażki dodaj łyżkę gorącego bigosu w celu zahartowania, wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj posiekany drobno koperek i dopraw ostatecznie do smaku. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszaj ze sobą, serwuj z ulubionymi dodatkami :) Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz