Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami lata

Bardzo proste do przygotowania, klasyczne ciasto drożdżowe z owocami lata. Zdecydowanie najlepsze od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Odpowiednio przechowane - w szczelnym pojemniku - zachowuje również swoją świeżość na drugi, a nawet trzeci dzień. Do ciasta dodałam mix owoców - truskawki, czereśnie, jagody, wiśnie i maliny. Mogą to być zarówno świeże owoce jak i mrożone (nie rozmrażamy ich wcześniej!). Ciasto doskonale smakuje do porannej kawy albo popołudniowej herbaty. W moich wspomnieniach ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa. Zarówno mama jak i babcia zawsze piekły najlepszą drożdżówę ;) Od samych wspomnień robi się cieplej na sercu...

Składniki:
na średniej wielkości formę ok. 20 cm x 30 cm
lub tortownicę o średnicy 24 cm

ciasto drożdżowe:
250 ml lekko ciepłego mleka (nie gorącego!)
50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru*
2 jajka
30 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka owoców lata (borówka, truskawka, jagoda, czereśnie, wiśnia)

kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki schłodzonego masła

*jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, albo wybierzesz kwaśne owoce dodaj więcej cukru.

Składniki na ciasto, tj. masło, jajka, drożdże należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową (wystarczy 45 minut). Lekko ciepłe, ale nie gorące mleko wlej do dużego naczynia, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystkie składniki wymieszaj, aż drożdże rozpuszczą się i odstaw na 10 minut, aby zaczyn drożdżowy "ruszył" (zaczyn zacznie się pienić i znacznie powiększy swoją objętość).
Do dużej miski dodaj mąkę przesianą przez sito, cukier, masło, jajka oraz zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiaj mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego ok. 8-10 minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. W tym momencie warto skorzystać z pomocy robota jeżeli taki posiadamy 😊 Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie umyj i osusz owoce. Zimne masło rozetrzyj między palcami z mąką oraz cukrem pudrem na kruszonkę. Wstaw do lodówki do momentu, aż ciasto drożdżowe będzie gotowe. 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy, wyrównaj i ułóż warstwę owoców. Całość posyp przygotowaną kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 45 minut. Ciasto w trakcie pieczenia jeszcze rośnie. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić. W zależności od preferencji można je posypać cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Najlepiej smakuje tego samego dnia, zaraz po upieczeniu. Przechowane w szczelnym pojemniku zachowuje swoją świeżość również na drugi i trzeci dzień. Sprawdzone 😋

Smacznego!






Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz