Mini pizze na spodzie z cukinii

Cukinia od kilku lat jest jednym z moich ulubionych, sezonowych warzyw. Jest bardzo uniwersalna i można ją wykorzystać do naprawdę wielu dań. Dzisiaj mam dla Was pomysł na super przekąskę, dodatek do dania głównego albo po prostu urozmaicenie codziennej kolacji. Mini pizze na spodzie z cukinii przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a podane w towarzystwie wyrazistych sosów będą doskonale smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Do tego przepisu możecie podejść dość luźno i dostosować go do swoich własnych upodobań. To świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, ale również na to, aby wykorzystać resztki warzyw, serów lub wędlin, które zalegają nam w lodówce. Całość wygląda bardzo apetycznie, a podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach. Jeżeli jesteście na diecie, albo poszukujecie pomysłów na fit dania, to ten przepis na pewno Was zachwyci. Wystarczy pominąć dodatek mięsa, albo wykorzystać lekką szynkę drobiową. Zachęcam Was do zrobienia tego przepisu u siebie, stwórzcie swoją wersję smakową, z ulubionymi składnikami i przyprawami. 
Pamiętajcie, aby mini pizze na spodzie z cukinii serwować ze świeżą bazylią i wyrazistymi sosami, np. czosnkowym, tzatziki albo jogurtowo - ziołowym


Składniki:
ok. 3 - 4 porcje 
(12 - 15 plastrów cukinii) 

1 spora cukinia (im grubsza, tym lepsza) ok. 600 g
1 kulka sera mozzarella lub 1 opakowanie mini mozzarelli
garść tartego parmezanu lub grana padano
kilka plasterków prosciutto
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej cebuli
3 większe pieczarki pokrojone na plasterki
suszone oregano
listki świeżej bazylii

sos:
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 
szczypta soli, pieprzu, cukru do smaku
1 łyżeczki suszonego oregano
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1. Do wysokiego rondla przełóż przecier pomidorowy, dodaj przyprawy i szczyptę cukru do smaku oraz drobno posiekany czosnek. Całość doprowadź do zagotowania, gotuj 6 - 8 minut na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje, następnie pozostaw do ostygnięcia.
2. Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach, pozostaw skórkę. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 1, 5 cm. 
3. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Krążki cukinii ułóż w małych odstępach na blasze, posmaruj obficie sosem pomidorowym. Na każdym krążku ułóż po małym kawałku szynki, papryki, mozzarelli, plasterek pieczarki i cebulkę. Tak przygotowane cukinie przyprósz suszonym oregano oraz drobno startym parmezanem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez ok. 8 minut. Cukinia powinna lekko zmięknąć, ale jednocześnie pozostać al dente. Ser natomiast musi się rozpuścić i apetycznie przyrumienić.
4. Gotowe mini pizze podawaj od razu na ciepło, udekorowane listkami bazylii, w towarzystwie wyrazistych sosów. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Smacznego!






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz