Bułki pełnoziarniste z lnem i czarnuszką

Nie od dziś wiadomo, że nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo. Od kilku lat jestem wierną fanką zarówno domowego chleba, jak i domowych bułeczek. Znacie mnie doskonale, i wiecie, że uwielbiam do swoich przepisów przemycać wartościowe produkty. Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczne bułeczki pełnoziarniste z lnem i czarnuszką. 
Bułki są bardzo proste do zrobienia, a podczas pieczenia unosi się cudowny zapach po całym domu. Przepis jest sprawdzony, możecie go w całości wykonać na mące pszennej, a możecie tak jak ja zrobić te bułki na mieszance mąki pszennej pełnoziarnistej z mąką pszenną. Dodatek ziaren sprawia, że bułeczki mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Ja jestem fanką siemienia lnianego oraz czarnuszki, mają niesamowite właściwości dla naszego organizmu!
Co najważniejsze, bułki doskonale nadają się zamrożenia, wspaniale smakują również na drugi dzień. Przechowujcie je w szczelnym pojemniku albo lnianym woreczku do pieczywa. Na zdjęciach poniżej na bułeczkach jest domowy hummus z suszonymi pomidorami oraz warzywa. To przykładowa propozycja podania.
Pamiętajcie o tym, aby zajrzeć na mój Instagram, tam w zapisanych relacjach na profilu znajdziecie etapy przygotowania bułek krok po kroku.



 Składniki:
na 10 średniej wielkości bułeczek
1 szklanka = 250 ml 

3 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna typ 550 i pszenna pełnoziarnista)
plus 1/2 szklanki mąki opcjonalnie do uzyskania elastycznego ciasta i formowania bułeczek
1 szklanka letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka średniej wielkości
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka siemienia lnianego
4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła

dodatkowo:
rozkłócone jajko do posmarowania bułek
czarnuszka i len do posypania bułek


1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone świeże drożdże, cały cukier oraz 1 łyżkę mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. Rozczyn powinien spienić się i zwiększyć swoją objętość. Do dużej miski dodaj pozostałą mąkę, jajka, sól, wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką albo mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaj siemię lniane, czarnuszkę oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiaj 3 - 4 minuty, aż do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto na tym etapie będzie bardzo kleić się, dosyp odrobinę mąki. Finalnie ciasto powinno odchodzić od dłoni.
3. Ciasto pod przykryciem odstaw na wyrośnięcia, na ok. 90 minut.
4. Po tym czasie ciasto przełóż na blat lekko podsypany mąką i ponownie wyrób. Ciasto podziel na 8 - 10 równych części. Aby bułeczki były równe ja skorzystałam z pomocy wagi i podzieliłam ciasto na 10 równych części (przed pieczeniem każda bułeczka miała 100 g).
5. Z ciasta formuj bułeczki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich odstępach.
6. Bułki pod przykryciem pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W kolejnym kroku bułeczki natnij z wierzchu ostrym nożem (u mnie kształt x). Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem,  udekoruj nasionami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 15 - 18 minut, do momentu, aż bułki przyrumienią się. Studź na kratce, zajadaj bez opamiętania z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz