Babka cytrynowa na oleju

Pyszna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa. Idealna na Wielkanoc. Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które świetnie będzie prezentować się na świątecznym stole. Babkę cytrynową przygotujecie z kilku podstawowych składników. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. 

Ostatnio wypieki dekoruję lukrem królewskim. Jest wspaniałą ozdobą każdego ciasta. Wszystkie proporcje i porady znajdziecie w przepisie poniżej :)



Babka cytrynowa wielkanocna

Składniki:
na okrągłą formę z kominem o średnicy 26 cm 
lub keksówkę o wymiarach ok. 12 cm x 30 cm

składniki muszą być w temperaturze pokojowej
1 szklanka = 250 ml pojemności

5 jajek wielkość M (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz słodkie wypieki dodaj 3/4 szklanki cukru)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny 

lukier królewski (opcjonalnie):
1 białko (jajko wcześniej umyte i zanurzone na chwilę we wrzątku)
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

dodatkowo:
odrobina masła i 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy


1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Do piany dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Białka muszą być ubite na sztywną pianę, a cukier powinien być niewyczuwalny pod naciskiem palca. 
2. W kolejnym kroku partiami dodawaj żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodaj olej, sok z cytryny oraz skórkę otartą na drobnych oczkach tarki (cytrynę wcześniej wyszoruj i wyparz). Połącz krótko mikserem.
3. Na koniec dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko mikserem składniki na wolnych obrotach. Masa powinna być jednolita i bez grudek.
4. Formę lub keksówkę nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę przełóż do formy, wyrównaj. 
5. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Piecz przez ok. 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
6. Babkę wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż na kratkę i udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Babkę przechowuj w szczelnym pojemniku. Babka cytrynowa jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Na drugi dzień smakuje zdecydowanie najlepiej. 
7. Lukier królewski. Białko ubijaj mikserem, dodając cukier puder oraz sok z cytryny, aż do otrzymania gęstego jednolitego lukru. Przełóż do rękawa lub szprycki i udekoruj babkę. Lukier królewski szybko zastyga, pięknie wygląda na wypiekach i sprawia, że babka cytrynowa dłużej pozostaje świeża i wilgotna.

Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza