Chałka

Klasyczna domowa chałka z kruszonką. Pyszna, miękka, aromatyczna. Ciasto drożdżowe na chałkę jest elastyczne, nie klei się do dłoni i bardzo dobrze się z nim pracuje. W związku z tym zrobienie chałki to czysta przyjemność. Jest niezbyt słodka, doskonała na śniadanie. Do przygotowania chałki wykorzystałam dobrze Wam znane ciasto na popularne na blogu bułki maślane. To ciasto jest bardzo uniwersalne, możecie z połowy zrobić chałkę, a z drugiej połowy bułeczki.

Z podanych proporcji wyszły dwie średniej wielkości chałki. Odpowiednio przechowane, na drugi dzień są smaczne i zachowują swoją świeżość. Gorąco polecam, świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny :) 



Chałka 

Składniki:
na 2 średniej wielkości chałki (o długości ok. 20 cm)
1 szklanka = 250 ml pojemności

ciasto:
3/4 szklanki letniego mleka (200 ml)
80 g masła roztopionego i przestudzonego 
3 szklanki mąki pszennej typ 450
20 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
2 średniej wielkości jajka
1/2 łyżeczki soli
3 - 4 łyżki cukru (jeżeli chałka ma być bardzo słodka, możesz dodać więcej cukru)

kruszonka:
25 g schłodzonego masła
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

dodatkowo:
1 roztrzepane jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Zacznij od przygotowanie rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, lekko ciepłe (ale nie gorące!) mleko oraz 2 łyżki mąki. Składniki na rozczyn wymieszaj kuchenną rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw na 10 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Teraz skorzystaj z pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być porządnie wyrobione (ok. 5 - 6 minut). Na tym etapie ciasto nie powinno kleić się do dłoni, jeżeli jest potrzeba w czasie wyrabiania dodajemy trochę mąki. 
Wyrobione ciasto oprósz delikatnie mąką i pod przykryciem zostaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i przez chwilę wyrabiaj ręcznie, aż do momentu uzyskania gładkiej jednolitej kuli. Teraz najlepiej skorzystaj z pomocy wagi kuchennej, ale nie jest to konieczne.  Aby chałka była równa podziel ciasto na 3 równe części i każdą z nich na dwie mniejsze. U mnie każdy kawałek surowego ciasta miał po 150 g. Z przygotowanego ciasta polecam zrobić dwie chałki, które tym razem złożyłam w postaci splotu klasycznego warkocza. Do każdego warkocza wykorzystuję 3 kawałki ciasta po 150 g. Z ciasta formuję podłużne, cienkie wałeczki, o takiej samej długości. Wałki ciasta łączę ze sobą na górze, zaplatam w warkocz. Końce warkocza zlepiam i podwijam pod spód chałki. Tak przygotowane chałki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam pod przykryciem jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp kruszonką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu studź na kratce. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Idealne do szklanki mleka, z dodatkiem miodu lub dżemu.
Smacznego! 








Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz