Ekspresowa babka majonezowa - tylko 6 składników!

Babka majonezowa - najprostsza, najlepsza. Tania, smaczna, błyskawiczna. Do przygotowania tej babki potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników, które na pewno macie w domu :) Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Wykorzystajcie tutaj dobrej jakości majonez o neutralnym i łagodnym smaku. 
Babka majonezowa pojawia się u Nas zawsze na Święta i wszyscy ją uwielbiają! Majonez jest w babce niewyczuwalny, zastępuje Nam tutaj tłuszcz. Zwróćcie uwagę, że w przepisie nie ma oleju czy masła. Majonez dodatkowo sprawia, że babka jest wilgotna i po prostu przepyszna!
Polecam Wam Kochani ten przepis i przy okazji życzę Wesołych Świąt! Zaglądajcie na moje konto na Instagramie, tam w wyróżnionych relacjach pokazuje jak przygotować babkę krok po kroku. 




 Składniki:
na formę do baby z kominem o średnicy 26 cm 
lub keksówkę o wymiarach 12 cm x 30 cm

składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
1 szklanka = 250 ml 

4 jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz słodkie ciasta dodaj 3/4 szklanki cukru)
3/4 szklanki majonezu (o łagodnym, neutralnym smaku)
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

lukier królewski (opcjonalnie):
1 białko (jajko wcześniej umyte i zanurzone na chwilę we wrzątku)
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

dodatkowo:
odrobina masła i 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy

1. Białka oddziel od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. Do piany dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Białka muszą być ubite na sztywną pianę, a cukier powinien być niewyczuwalny pod naciskiem palca. 
2. W kolejnym kroku partiami dodawaj żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodaj majonez. Krótko połącz składniki na niskich obrotach miksera.
3. Na koniec dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko mikserem składniki na wolnych obrotach. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Ważne, aby nie miksować całości zbyt długo!
4. Formę lub keksówkę nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę przełóż do formy, wyrównaj. 
5. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Piecz przez ok. 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
6. Babkę wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż na kratkę i udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Babkę przechowuj w szczelnym pojemniku. Babka majonezowa jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Na drugi dzień smakuje zdecydowanie najlepiej. 
7. Lukier królewski. Białko ubijaj mikserem, dodając cukier puder oraz sok z cytryny, aż do otrzymania gęstego jednolitego lukru. Przełóż do rękawa lub szprycki i udekoruj babkę. Lukier królewski szybko zastyga, pięknie wygląda na wypiekach i sprawia, że babka majonezowa dłużej pozostaje świeża i wilgotna.

Smacznego!







Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza