Gofry z cukinii i marchewki z łososiem

Pyszne gofry z cukinii i marchewki, w sezonie letnim koniecznie musicie je wypróbować. Są błyskawiczne do przygotowania, stanowią świetną alternatywę dla pieczywa. Wartościowe, sycące i odżywcze. Gofry z cukinii z dodatkiem sera, tutaj polecam parmezan lub cheddar posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są zaskakująco smaczne i gwarantuję, że jeżeli zrobicie je raz, to będziecie często wracać do tego przepisu. 
Gofry z cukinii najlepiej smakują podane z kleksem jogurtu naturalnego lub posmarowane serkiem śmietankowym. Jako dodatki polecam wędzonego łososia MOWI, pomidorki koktajlowe i świeży koperek. Całość razem smakuje obłędnie! :) Prezentuje się również bardzo apetycznie na talerzu. 





Gofry z cukinii z łososiem wędzonym 

Składniki:
na 10 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temperaturze pokojowej

2 średniej wielkości cukinie (ok. 500 g)
2 średniej wielkości marchewki starte na tarce o grubych oczkach
150 g tartego parmezanu (może być też ser żółty lub cheddar)
2 duże jajka 
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
solidna szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku

do podania:
serek śmietankowy lub jogurt naturalny typu greckiego
pomidorki koktajlowe
świeży koperek

Cukinię pozbaw końcówek i wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przełóż na sitko, oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru soku. Do większej miski wbij jajka, dodaj mleko oraz olej. Składniki połącz trzepaczką lub mikserem. W kolejnym kroku dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku. Ponownie wymieszaj. Teraz dodaj dokładnie odciśniętą cukinię, startą marchewkę, parmezan (lub inny ser) oraz świeży koperek. Całość wymieszaj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżkę mąki więcej, aby masa była spójna. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę, lekko posmarowaną olejem. Piecz gofry do momentu, aż będą złociste. Studź na kratce. Podawaj posmarowane serkiem śmietankowym lub z kleksem jogurtu naturalnego, udekorowane wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i świeżym koperkiem. Smacznego! 








Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza