Prosty przepis na oponki serowe, pyszne i miękkie. Przygotowanie ich wraz ze smażeniem to jakieś 30 - 40 minut. Zapraszam Was na mój Instagram, gdzie w wyróżnionej relacji znajdziecie przygotowanie krok po kroku.
Oponki, obok pączków i faworków, to karnawałowy przysmak, który warto przyrządzić
własnoręcznie. "Pączki z dziurką" możecie finalnie udekorować cukrem pudrem, albo lukrem i ulubionymi posypkami. Poniżej znajdziecie wszystkie moje porady oraz informacje jak smażyć oponki i pączki.
Składniki:
na ok. 20 sztuk
składniki temp. pokojowa
500 g twarogu półtłustego
500 g mąka pszennej typ 405 (plus 2 -3 łyżki do wałkowania)
4 żółtka (białka polecam zamrozić lub zrobić bezę)
4 łyżki cukru
4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 - 3 łyżki octu spirytusowego lub wódki
do smażenia:
olej rzepakowy/słonecznikowy lub smalec
u mnie to i to 1 litr oleju rzepakowego połączyłam z 500 g smalcu
do dekoracji:
cukier puder do oprószenia
+ u mnie lukier jogurtowy i suszone płatki róży do dekoracji
1.
Twaróg przepuść przez praskę, zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem na
gładką masę. Do miski przełóż ser oraz wszystkie pozostałe składniki.
Wymieszaj mikserem, łyżką lub ręcznie na jednolite ciasto. Ja
skorzystałam z pomocy miksera z końcówką hakiem.
2.
Kula ciasta powinna być jednolita i lepka. Podziel ją na dwa kawałki i
każdy rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Grubość każdego placka ok. 1 -
1, 5 cm.
3.
Z ciasta wykrawaj szklanką lub pierścieniem kółka (większe śr. 8-9 cm).
Następnie na środku również wykrój kółka, małe o średnicy. ok. 2 cm.
Możesz to zrobić kieliszkiem lub zakrętką.
4. Małe kawałki ciasta ze środka nadają się do smażenia. Pozostałe ciasto zagniataj i postępuj aż do wykończenia ciasta.
5. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i smaż oponki na złocisto. Obracaj oponki z pomocą długich wykałaczek.
6. Po usmażeniu odsącz oponki do papierowym ręczniku. Następnie dekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Zajadaj ze smakiem :)
Moja rada:
Do smażenia oponek i pączków warto użyć
oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) lub smalcu. Po każdym
smażeniu odkładaj pączek na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru
tłuszczu.
Oponki oraz pączki wymagają
temperatury 175°C tłuszczu podczas smażenia. Jeśli nie posiadasz
termometru cukierniczego, temperaturę oleju lub smalcu sprawdzisz,
wrzucając na tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli się zrumieni na złoto oznacza
to, że możesz zacząć smażyć oponki i pączki.
0 comments:
Prześlij komentarz