Mini pavlova

To najlepszy deser jaki możecie przygotować do niedzielnej kawy albo na spotkanie z najbliższymi. Mini beza pavlova z kremem kawowo - kajmakowym i owocami. Prosty i efektowny pomysł na słodkie co nieco. Świetnie wygląda na paterze albo na półmisku słodkości. Proporcje na bezę wykorzystuję od lat, o wielkości bezików możecie sami zadecydować.
 
Do kremu dodałam mocne, świeżo zaparzone espresso. Polecam Wam sięgnąć tutaj po kawę dobrej jakości. Ja wykorzystałam kawę Caprissimo Fragrante od Przyjaciele Kawy. Jest to mieszanka kaw ziarnistych. Ma delikatny aromat, a w smaku wyczuwalne są nuty czekolady i orzeszków ziemnych. Idealna zarówno do porannego mocnego espresso, popołudniowej latte macchiato czy jako składnik pysznego deseru :) 

Jeżeli lubicie dobrą kawę i chcielibyście przetestować mieszanki od Przyjaciele Kawy, to mam dla Was kod rabatowy Justyna20. Obowiązuje z nim 20% zniżka na wszystkie nieprzecenione kawy (oprócz tych z lokalnych palarni) do końca lutego.


Minia pavlova z kremem kawowo - kajmakowym i owocami
 
Składniki:
10-12 sztuk mini bezy

beza:
6 białek jajka rozmiar M
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

krem:
200 g słodkiej śmietanki 36%
3-4 łyżki espresso, świeżo zaparzonego
3 łyżki kajmaku z puszki
opcjonalnie fix dla usztywnienia kremu

do dekoracji:
gorzkie kakao
maliny, borówki itp.

1. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni C. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi o średnicy 5-6 cm.
2. Białka w temperaturze pokojowej wlej do miski i zacznij ubijać na sztywno. Gdy zaczną robić się sztywne dodaj szczyptę soli, kontynuuj ubijanie. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Ubijaj białka do momentu, aż cukier rozpuści się, a masa będzie sztywna i lśniąca.
3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na najniższych obrotach miksera wymieszaj delikatnie całość, tylko do połączenia się składników.
4. Na papier do pieczenia wyłóż ubite białka z cukrem. Możesz to zrobić łyżką albo tak jak ja skorzystaj z pomocy rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M.
5. Tak przygotowane bezy włóż do nagrzanego piekarnika. U mnie termoobieg. Piecz przez 25 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejsz ogrzewanie do 95 stopni i piecz przez ok. 1, 5 godziny.
6. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw bezy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiach piekarnika. Bezę najlepiej piec wieczorem i zostawić do ostygnięcia na noc.
7. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj espresso oraz kajmak. Wymieszaj. Opcjonalnie dla usztywnienia dodaj fix.
8. Krem ułóż na wierzchu bezy, oprósz gorzkim kakao. Udekoruj owocami.

 




 

 Wpis powstał przy współpracy z Przyjaciele Kawy.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz