beza:
6 białek jajka rozmiar M
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
200 g słodkiej śmietanki 36%
1. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni C. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi o średnicy 5-6 cm.
2.
Białka w temperaturze pokojowej wlej do miski i zacznij ubijać na
sztywno. Gdy zaczną robić się sztywne dodaj szczyptę soli, kontynuuj
ubijanie. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Ubijaj
białka do momentu, aż cukier rozpuści się, a masa będzie sztywna i
lśniąca.
3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z
cytryny. Na najniższych obrotach miksera wymieszaj delikatnie całość,
tylko do połączenia się składników.
4. Na papier do pieczenia
wyłóż ubite białka z cukrem. Możesz to zrobić łyżką albo tak jak
ja skorzystaj z pomocy rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M.
5.
Tak przygotowane bezy włóż do nagrzanego piekarnika. U mnie
termoobieg. Piecz przez 25 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejsz
ogrzewanie do 95 stopni i piecz przez ok. 1, 5 godziny.
6. Po
upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw bezy do ostygnięcia przy
uchylonych drzwiach piekarnika. Bezę najlepiej piec wieczorem i
zostawić do ostygnięcia na noc.
7. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj espresso oraz kajmak. Wymieszaj. Opcjonalnie dla usztywnienia dodaj fix.
8. Krem ułóż na wierzchu bezy, oprósz gorzkim kakao. Udekoruj owocami.
Wpis powstał przy współpracy z Przyjaciele Kawy.
0 comments:
Prześlij komentarz