Dlaczego sernik jest lepszy od szarlotki?

 Dlaczego sernik jest lepszy od szarlotki?

 

Te dwa typy nie mają sobie równych. Na ich widok nasze serce mięknie, pojawiają się miłe obrazy z dzieciństwa, a w ustach czujemy ich niebanalny smak. Sernik i szarlotka - królowie niejednego stołu. Problem pojawia się w momencie, kiedy musimy zdecydować, które ciasto wybrać?
 
Sernik w zależności od naszych preferencji może przybierać wiele form. Dla fanów czekoladowych smaków możemy urozmaicić go o kakaowe polewy, dodatki czy chrupiące czekoladowe chrupki. Dla miłośników zdrowszego stylu życia możemy przyrządzić odchudzoną konfigurację, którą bez wyrzutów sumienia potraktujemy jako deser. Dla osób borykających się z celiakią, unikających mąki pszennej - sernik brzmi jak zbawienie, ponieważ w swoim składzie jest wolny od glutenu. Niestety nie powiemy tego samego o szarlotce.

Czy wiecie, że jabłecznik i szarlotka to dwa różne ciasta? Łączy je jeden element - jabłka. Szarlotka ma swoją stałą recepturę, która bazuje na kruchym cieście i duszonych jabłkach. Warto o tej recepturze wiedzieć i umieć z niej korzystać.

W prawdziwych założeniach wykorzystuje się duże ilości masła, które dajemy bezpośrednio do ciasta jak i do owoców. Zasada jest prosta, ma być bogato i aromatycznie. Niestety z wielu przyczyn, szarlotka potrafi być oszukana, co psuje jej całkowity smak. Zamiast pełnotłustego, kremowego masła - używa się tańszych zamienników: margaryn, miksów maślanych, a zamiast prawdziwych słodkich i pachnących cynamonem jabłek - wykorzystuje się kisielowate, gotowe papki ze słoika. Warto zwrócić również uwagę na dobry skład produktów. Sernik, jak każde ciasto, wymaga dobrego zaangażowania i dodania przepisu odrobiny serca. Nie stanowi on jednak ogromnego wyzwania kulinarnego, ponieważ do swej bazy potrzebuje jedynie dobrego białego sera twarogowego, cukru i jajek. Reszta, to nasza inwencja twórcza. Kunszt tkwi w prostocie i dobrej jakości składników. Każde z pozycji można skonfigurować według własnych preferencji - dodając lub usuwając produkty. Jeżeli nie chcemy rezygnować ze słodyczy jabłek, możemy bez problemu użyć ich na naszym serniku. Jest wiele przepisów, które pomogą nam rozwiązać odwieczny problem wyboru pomiędzy tymi dwoma ciastami. Uznajmy zatem, że sernik jest lepszy od szarlotki, ponieważ jest uniwersalny i w łatwy sposób dopasowuje się do naszych kulinarnych preferencji. Po więcej informacji na temat sernika zajrzyjcie na fun page Ja Cię SERniczę.

 

 Poniżej jako inspirację mam dla Was przepis na pyszny sernik i szarlotkę

Sernik z białą czekoladą

 

 

 Sernik z białą czekoladą
Tortownica śr. 23 cm
Składniki temp pokojowa

spód:
220 g kruchych ciastek lub biszkoptów
120 g masła

masa serowa:
750 g twarogu sernikowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g białej czekolady
5 jajek M
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią

krem: 

150 g serka mascarpone 
100 ml śmietanki 30%
70 g przecieru owocowego - u mnie z guawy (opcjonalnie)
 
do dekoracji:
kawałki pomarańczy
liofilizowane maliny
posiekane orzechy 


Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z
roztopionym masłem i cukrem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy
wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Do rondelka przełóż śmietankę i czekoladę. Podgrzewaj, często mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Pozostaw do przestygnięcia.
Do większej miski przełóż ser, mascarpone, jajka, dodaj śmietankę z czekoladą, ekstrakt waniliowy, mąkę i zmiksuj krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Wylej na podpieczony spód. Piecz 70 minut w 170 *C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj. Studź 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. 

Kiedy sernik ostygnie przygotuj krem. Mascarpone ubij wraz ze śmietanką, dodaj przecier z guawy i wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj sernik. Ja w tym celu wykorzystałam rękaw cukierniczy i dekoracyjną końcówkę. Opcjonalnie sernik możesz jeszcze ozdobić kawałkami pomarańczy lub orzechami. Smacznego :)

 

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką




Składniki:

na dużą tortownicę o średnicy 28 cm

 

kruche ciasto:

450 g mąki pszennej

300 g masła, schłodzonego z lodówki

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

szczypta soli

 

prażone jabłka:

1, 2 kg kwaśnych jabłek 

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka masła

sok z 1/2 cytryny

 

beza:

5 białek

1 i 1/3 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

 

dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta

2 łyżki bułki tartej

 

 

Przygotowanie:

 

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, żółtka oraz schłodzone masło, pokrojone w mniejsze kawałki. Całość wyrób na jednolite, elastyczne ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto owiń w folię i włóż na 45 minut do zamrażarki.

W tym czasie jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, przełóż jabłka i od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do jabłek dodaj cukier puder oraz cynamon, wymieszaj. Duś całość przez kilka minut na średniej mocy palnika. Jabłka powinny lekko zmięknąć, a nadmiar soku odparować.

Schłodzone kruche ciasto wyjmij z zamrażarki i podziel na dwie części (60% i 40%). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na spód formy. Za pomocą dłoni dociśnij ciasto, tworząc równą warstwę.
Kruche ciasto posyp bułką tartą, następnie wyłóż warstwę jabłek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż masa będzie lśniąca. Do ubitych białej dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszaj i wyłóż całość na białka. Na wierzch ciasta ułóż kruszonkę (pozostałą część ciasta startą również na tarce o grubych oczkach).
Szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60 minut. Jeżeli kruszonka będzie zbyt szybko rumienić się, przykryj całość folią aluminiową i kontynuuj pieczenie pod przykryciem.
Ciasto po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestygnięcia, oprósz cukrem pudrem i gotowe :)

 

 

 

 Program "Ja Cię SERniczę" sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

 

Artykuł sponsorowany

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz