Paluchy chlebowe, tak proste i szybkie do przygotowania, są świetnym dodatkiem do zupy w postaci kremu albo do sałatki. Będą stanowić smaczną przekąskę na domowej imprezie lub podczas wieczoru filmowego. Wystarczy podać je w towarzystwie ulubionych sosów czy past. Świetnie sprawdzi się tutaj guacamole oraz hummus. Paluchy chlebowe niesamowicie posmakowały moim dzieciom. Wcale się nie dziwię, na zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku mięciutkie. Smakują przepysznie, gorąco polecam również na co dzień, na śniadanie czy kolację.
Zachęcam Was Kochani, abyście zaprosili dzieci do wspólnego przygotowania paluchów chlebowych. Małe rączki będą miały dużo zabawy podczas formowania wałeczków z ciasta drożdżowego. Paluchy o nieregularnym kształcie prezentują się bardzo uroczo. Wszak, bez względu na swój wygląd smakują tak samo dobrze. A radość małych rączek podczas ich robienia, bezcenna!
Składniki:
na 20 sztuk
500 g mąki pszennej (najlepsza będzie pszenna chlebowa typ 750)
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek (o neutralnym smaku)
300 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
do posmarowania przed pieczeniem:
1 rozbełtane jajko + 2 łyżki mleka
do posypania paluchów:
mak, sezam, czarnuszka, kminek, sól gruboziarnista itp.
1. 150 ml ciepłej wody, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstaw zaczyn na 10 minut, aby spienił się i podwoił swoją objętość.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, spienionymi drożdżami, oliwą z oliwek i pozostałą wodą. Wyrabiaj przez kilka minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Możesz do tego celu wykorzystać robota kuchennego.
3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski, przełóż na blat i jeszcze chwilę wyrób ręcznie. Jeżeli jest potrzeba podsyp delikatnie mąką. Kulę ciasta podziel na dwie części, i każdą z nich na 10 mniejszych kawałków. Z małych porcji ciasta formuj wałki o długości ok. 25 cm. Najlepiej robić to na drewnianej desce, rękoma nawilżonymi oliwą. (U mnie sprawdził się ten sposób).
5. Gotowe wałki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W osobnej misce rozbełtaj jajko z mlekiem, przygotowaną mieszanką posmaruj ciasto z każdej strony, następnie według uznania posyp ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z makiem, sezamem oraz solą gruboziarnistą.
6. Tak przygotowaną całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15 minut, aż paluchy będą złociste. Wyjmij je z piekarnika i przełóż na kratkę, aby przestygły.
7. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, lekko ciepłe, jako dodatek do zupy w postaci kremu czy sałatki. Będą doskonałą przekąską na domową imprezę oraz wieczór z filmem, podane z hummusem czy guacamole.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz