Oponki serowe

Prosty przepis na oponki serowe, pyszne i miękkie. Przygotowanie ich wraz ze smażeniem to jakieś 30 - 40 minut. Zapraszam Was na mój Instagram, gdzie w wyróżnionej relacji znajdziecie przygotowanie krok po kroku.

Oponki, obok pączków i faworków, to karnawałowy przysmak, który warto przyrządzić własnoręcznie. "Pączki z dziurką" możecie finalnie udekorować cukrem pudrem, albo lukrem i ulubionymi posypkami. Poniżej znajdziecie wszystkie moje porady oraz informacje jak smażyć oponki i pączki.



Składniki:
na ok. 20 sztuk
składniki temp. pokojowa
 
 500 g twarogu półtłustego
500 g mąka pszennej typ 405 (plus 2 -3 łyżki do wałkowania)
4 żółtka (białka polecam zamrozić lub zrobić bezę)
4 łyżki cukru
4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
szczypta soli
2 - 3 łyżki octu spirytusowego lub wódki
 
do smażenia:
olej rzepakowy/słonecznikowy lub smalec
u mnie to i to 1 litr oleju rzepakowego połączyłam z 500 g smalcu
 
 do dekoracji:
cukier puder do oprószenia
+ u mnie lukier jogurtowy i suszone płatki róży do dekoracji

1. Twaróg przepuść przez praskę, zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem na gładką masę. Do miski przełóż ser oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj mikserem, łyżką lub ręcznie na jednolite ciasto. Ja skorzystałam z pomocy miksera z końcówką hakiem.
2. Kula ciasta powinna być jednolita i lepka. Podziel ją na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Grubość każdego placka ok. 1 - 1, 5 cm.
3. Z ciasta wykrawaj szklanką lub pierścieniem kółka (większe śr. 8-9 cm). Następnie na środku również wykrój kółka, małe o średnicy. ok. 2 cm. Możesz to zrobić kieliszkiem lub zakrętką.
4. Małe kawałki ciasta ze środka nadają się do smażenia. Pozostałe ciasto zagniataj i postępuj aż do wykończenia ciasta.
5. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i smaż oponki na złocisto. Obracaj oponki z pomocą długich wykałaczek.
6. Po usmażeniu odsącz oponki do papierowym ręczniku. Następnie dekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Zajadaj ze smakiem :)
 
Moja rada:
Do smażenia oponek i pączków warto użyć oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) lub smalcu. Po każdym smażeniu odkładaj pączek na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Oponki oraz pączki wymagają temperatury 175°C tłuszczu podczas smażenia. Jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego, temperaturę oleju lub smalcu sprawdzisz, wrzucając na tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli się zrumieni na złoto oznacza to, że możesz zacząć smażyć oponki i pączki. 






 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz