Chrupiące gofry

Pyszne, chrupiące gofry, które smakują jak te z nadmorskiej budki. Proste do przygotowania, w domowym zaciszu :) Takie gofry to idealny pomysł na deser dla całej rodziny, albo na weekendowe śniadanie.

Dzisiaj mam dla Was Kochani najprostszy i najlepszy przepis na obłędne gofry. Zaledwie kilka podstawowych składników wystarczy, aby w domowych warunkach przygotować świetne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis oraz porady jak je przygotować.

Gofry serwuję dziś ze znakomitym kremem mleczno - orzechowym z solą himalajską Nutlove od @allnutrition Całość smakuje rewelacyjnie. Krem ma wspaniałą teksturę - jest lekko słodki, a chrupiące orzeszki ziemne są bardzo wyczuwalne. Dodatek soli himalajskiej sprawia, że krem można wyjadać łyżeczką ;) Jest doskonały do wszelkich deserów, naleśników, placków czy gofrów.

 

Poniżej znajdziecie mój najlepszy przepis na gofry oraz sprawdzone porady jak ja przygotować, aby wyszły naprawdę pyszne.

Mam też dla Was kod rabatowy 10% na markę ALLNUTRITION w Sklepie SFD
 
Kod rabatowy: tysiagotuje (bezterminowy) link do sklepu jest tutaj.




 CHRUPIĄCE GOFRY

 Składniki:

na 10 dużych gofrów
1 szklanka = 250 ml pojemności

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
2 szklanki mleka
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki cukru pudru lub erytrytolu
szczypta soli
+ dodatkowo olej do wysmarowania gofrownicy

do podania:
NutLove mleczno - orzechowy z solą himalajską AllNutrition
ulubione owoce: maliny, truskawki, borówki
świeża mięta

1. Białka oddziel od żółtek.
2. Do większej miski przesiej przez sito mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
3. Do drugiej miski dodaj mleko, olej i żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera zmiksuj płynne składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno (jest to bardzo ważne, dzięki temu ciasto na gofry będzie puszyste).
5. Do suchych składników dodaj mokre i ponownie za pomocą miksera, na najniższych obrotach zmiksuj całość na jednolitą masę.
6. Na koniec do masy dodaj ubite białka i już za pomocą drewnianej łyżki lub kuchennej rózgi/trzepaczki delikatnie połącz je z przygotowanym ciastem.
7. Ciasto odstaw na kilka minut, w tym czasie rozgrzej gofrownicę. Najlepsza będzie taka o minimalnej mocy 1000 W.
8. Rozgrzaną gofrownicę należy wysmarować olejem (za pomocą pędzelka kuchennego lub ręcznika papierowego). Czynność tę należy powtarzać co 2 - 3 gofry.
9. Nakładaj ciasto do gofrownicy, ok. 2 - 3 łyżki. Piecz do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Gofry po upieczeniu (koniecznie!) przełóż na metalową kratkę - ruszt, pozwalając im tym samym lekko ostygnąć i odparować. Dzięki temu będą chrupiące.
10. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja posmarowałam gofry kremem NutLove i udekorowałam owocami oraz świeżą miętą. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego! :)



Jak zrobić idealne gofry?

➤ Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut przed przygotowaniem ciasta.

➤ Białka należy bardzo dokładnie oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dzięki temu ciasto na gofry będzie puszyste.

➤ Gofrownicę należy dobrze rozgrzać przed pieczeniem, i co 2 - 3 gofry porządnie wysmarować ją olejem.

➤ Najlepiej wykorzystać do tego celu gofrownicę o mocy minimum 1000 W. Te o mniejszej mocy będą wymagały dłuższego czasu pieczenia, nawet do 10 minut.

➤ Bardzo ważne jest, aby w trakcie pieczenia nie otwierać gofrownicy.






 Wpis powstał przy współpracy ze Sklep SFD

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz