Dlaczego sernik jest lepszy od szarlotki?
Poniżej jako inspirację mam dla Was przepis na pyszny sernik i szarlotkę
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Tortownica śr. 23 cm
Składniki temp pokojowa
spód:
220 g kruchych ciastek lub biszkoptów
120 g masła
masa serowa:
750 g twarogu sernikowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g białej czekolady
5 jajek M
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
krem:
Dno
tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią
aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie
składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze
lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z
roztopionym masłem i cukrem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy
wyłóż
ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni C. Do rondelka przełóż śmietankę i czekoladę.
Podgrzewaj, często mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia
się składników. Pozostaw do przestygnięcia.
Do większej miski przełóż
ser, mascarpone, jajka, dodaj śmietankę z czekoladą, ekstrakt
waniliowy, mąkę i zmiksuj krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Wylej na podpieczony spód. Piecz 70 minut w 170 *C (grzanie góra-dół).
Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą.
Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i
kontynuuj. Studź 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika.
Kiedy sernik ostygnie przygotuj krem. Mascarpone ubij wraz ze śmietanką, dodaj przecier z guawy i wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj sernik. Ja w tym celu wykorzystałam rękaw cukierniczy i dekoracyjną końcówkę. Opcjonalnie sernik możesz jeszcze ozdobić kawałkami pomarańczy lub orzechami. Smacznego :)
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką
Składniki:
na dużą tortownicę o średnicy 28 cm
kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
300 g masła, schłodzonego z lodówki
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
szczypta soli
prażone jabłka:
1, 2 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
sok z 1/2 cytryny
beza:
5 białek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, żółtka oraz schłodzone masło, pokrojone w mniejsze kawałki. Całość wyrób na jednolite, elastyczne ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto owiń w folię i włóż na 45 minut do zamrażarki.
W tym czasie jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, przełóż jabłka i od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do jabłek dodaj cukier puder oraz cynamon, wymieszaj. Duś całość przez kilka minut na średniej mocy palnika. Jabłka powinny lekko zmięknąć, a nadmiar soku odparować.
Schłodzone
kruche ciasto wyjmij z zamrażarki i podziel na dwie części (60% i 40%). Dno
tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o
grubych oczkach i wyłóż na spód formy. Za pomocą dłoni dociśnij ciasto, tworząc
równą warstwę.
Kruche ciasto posyp bułką tartą, następnie wyłóż warstwę jabłek. Białka wraz ze
szczyptą soli ubij na sztywno, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i
miksuj do momentu, aż masa będzie lśniąca. Do ubitych białej dodaj mąkę
ziemniaczaną, krótko wymieszaj i wyłóż całość na białka. Na wierzch ciasta ułóż
kruszonkę (pozostałą część ciasta startą również na tarce o grubych oczkach).
Szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60 minut. Jeżeli
kruszonka będzie zbyt szybko rumienić się, przykryj całość folią aluminiową i
kontynuuj pieczenie pod przykryciem.
Ciasto po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestygnięcia, oprósz cukrem pudrem
i gotowe :)
Program "Ja Cię SERniczę" sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Artykuł sponsorowany
0 comments:
Prześlij komentarz