Rozgrzewająca herbata imbirowa.

Sezon jesienny rozpoczął się na dobre.
Zrobiło się zimno i istnieje duże prawdopodobieństwo, że fala grypy i przeziębienia da nam się we znaki.

Warto zatem wspierać pracę układu odpornościowego, a kiedy dopadnie nas infekcja wspomagajmy organizm stosując domowe sposoby łagodzenia objawów grypy.

 Herbata imbirowa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, warto ją zaparzyć na wieczór i wypić od razu duży kubek, abyśmy rano poczuli się lepiej.




Składniki: 

1 litr wody
ok. 50 g korzenia imbiru
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki miodu lub cukru
plastry limonki lub pomarańczy


Korzeń imbiru obieram i kroję na cienkie plastry.
W rondelku zagotowuję wodę, dokładam plastry imbiru i gotuje ok. 15 minut, aż do miękkości.
Przecedzam płyn przez sito, dodaję do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz słodzę według upodobania.
Gorącą herbatę imbirową podaję od razu po zaparzeniu z plastrami limonki lub pomarańczy.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

3 comments: