Placki jogurtowe z truskawkami

Placki jogurtowe z truskawkami w sezonie trzeba koniecznie przygotować :) Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonałe na śniadanie albo słodki podwieczorek. Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Przepis w internecie znany od dawna, pochodzi z Kwestii Smaku, jest zatem sprawdzony, a same placuszki przygotowuje się błyskawicznie :)
Inne przepisy z truskawkami znajdują się TUTAJ 


Składniki:
na ok. 15 placuszków

250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
2 jaja
2 łyżki oleju 
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 dużych truskawek pokrojonych na grubsze plastry

do dekoracji:
truskawki, świeża mięta, cukier puder


Jogurt naturalny miksuję z jajkami i olejem (można to także zrobić trzepaczką lub rózgą).
Dodaję ksylitol, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli, miksuję do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smaruję minimalną ilością oleju i kładę po łyżce ciasta, smażę chwilę, aż placki podrosną, następnie układam na każdy placek po 2 plasterki truskawek, delikatnie wbijam w ciasto po czym przerzucam na drugą stronę. Smażę jeszcze chwilę placki z drugiej strony na złocisto. Przed smażeniem każdej następnej partii ponownie delikatnie smaruję patelnię olejem.
Placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, podaję posypane cukrem pudrem, talerz można dodatkowo ozdobić świeżą miętą oraz truskawkami. 


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz