Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekolad膮 i mas艂em orzechowym to dla Nas smaczna i ciekawa alternatywa dla wszelkich ciastek owsianych, kt贸re bardzo cz臋sto pieczemy. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a je偶eli wybierzecie ciecierzyc臋 w puszce to ju偶 w og贸le p贸jdzie b艂yskawicznie :) Przepis pochodzi z bloga erVegan. Je偶eli lubisz hummus oraz potrawy z ciecierzycy to ciastka r贸wnie偶 powinny Tobie posmakowa膰. Ju偶 podczas miksowania ca艂a masa jest tak pyszna, 偶e mo偶na j膮 艣mia艂o wyjada膰 palcami. Wa偶ne jest, aby ciastka dos艂odzi膰 pod sw贸j smak i upiec tak, aby by艂y delikatnie chrupi膮ce :)
Sk艂adniki:
na ok. 15 ciasteczek
1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (mo偶e by膰 z puszki, dobrze ods膮czona i przep艂ukana)
1/2 szklanki mas艂a orzechowego (u mnie domowe)
1/4 lub 1/3 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy
1/4 艂y偶eczki sody oczyszczonej
1/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego w p艂ynie
2 艂y偶ki posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
Do kielicha blendera wrzucam ciecierzyc臋 i dodaj臋 mas艂o orzechowe. Powoli dolewam syrop z agawy, dodaj臋 sod臋 oraz proszek do pieczenia. Ca艂o艣膰 dok艂adnie miksuj臋 w blenderze na jednolit膮, g艂adk膮 mas臋, kt贸ra konsystencj膮 b臋dzie przypomina膰 g臋sty hummus. Na koniec dodaj臋 posiekan膮 czekolad臋 i mieszam. Uk艂adam, na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia, ma艂膮 艂y偶k膮 formuj膮c okr膮g艂e ciastka, kt贸re na koniec sp艂aszczam d艂o艅mi. (Uwaga! masa b臋dzie g臋sta i klej膮ca wi臋c wszystkie chwyty dozwolone :) mo偶na pomaga膰 sobie widelcem :)) Piek臋 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 12-14 minut. Pod koniec ciastka nale偶y obserwowa膰, powinny delikatnie si臋 przyrumieni膰 i bez problemu odchodzi膰 od papieru, a patyczek w nie wetkni臋ty powinien by膰 suchy. Ciastka mo偶na przetrzyma膰 w piekarniku dodatkowe 2-3 minuty, aby by艂y chrupi膮ce.
Po upieczeniu ciastka odstawiam do ostygni臋cia i gotowe :)
0 comments:
Prze艣lij komentarz