Kotlety jajeczne

Kotlety z ugotowanych jajek ze szczypiorkiem. Proste do przygotowania danie wegetariańskie, idealne na szybki obiad, gwarantuję, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym :) To przy okazji dobry pomysł, aby wykorzystać nadmiar jajek ugotowanych na twardo jaki zostanie Nam np. podczas przygotowań do Świąt. Świetnie smakują podane do ziemniaków i domowej surówki. Dobrze smakują nie tylko na ciepło, ale także na zimno. Przepyszne z sosem serowym :)

Składniki:
na ok. 12 sztuk

10 jajek ugotowanych na twardo 
2 jajka surowe
3 łyżki bułki tartej (ew. troche więcej do zawiązania masy)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
szczypta chili i majeranku do smaku
+ dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów
+ olej do smażenia 

Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie obieram je i bardzo drobno siekam, albo dokładnie rozgniatam widelcem. (Zdradzę Wam mój sposób ❤ ja posiekałam jajka na mniejsze kawałki, przełożyłam do miski i potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków ✌). Do tak przygotowanych jaj wbijam surowe jajka, dodaję posiekaną zieleninę, przyprawy do smaku oraz bułkę tartą. Całość dokładnie ze sobą mieszam, masa powinna być spójna. W dłoniach formuję niezbyt duże kulki (trochę większe jak orzech włoski), spłaszczam i obtaczam w bułce tartej. Kotleciki smażę z obydwu stron na złocisto, przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podaję z ulubionymi dodatkami. 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz