Pasta kanapkowa ze szprotkami i twarogiem

Domowe bułeczki z sezamem i pasta rybna z twarogiem. To świetny zestaw na śniadanie lub kolację. Dzisiaj w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział przygotowałam dla Was przepis na prostą i smaczną pastę rybną. Ja wykorzystałam tutaj świeże szprotki, ale spokojnie możecie je podmienić na wędzone. Bardzo lubię tak przygotowane pasty, na domowej bułce smakują świetnie.

Szprot, to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10 - 14 cm, w Morzu Północym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. 
 
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone lub w sosie, np. warzywno - pomidorowym. 


Pasta kanapkowa ze szprotkami i twarogiem

ryba:
200 g świeżych szprotek
pieprz, sól do smaku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
pozostałe składniki:
200 g twarogu półtłustego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku i koperku
szczypta majeranku, czerwonej słodkiej papryki, chili sproszkowanego
 

Zacznij od przygotowania ryby. Szprotki wypatrosz, odetnij głowę i wyjmij kręgosłup. Wypłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Filety natrzyj solą oraz pieprzem, skrop oliwą  sokiem z cytryny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem, dodaj drobno posiekane pieczone szprotki. Możesz też zblendować składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy, jogurt, przyprawy i zieleninę. Wymieszaj. Serwuj pastę ze świeżym pieczywem.


Bułki z sezamem
1 szklanka = 250 ml pojemności
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
3/4 łyżeczki cukru
solidna szczypta soli 
5 łyżek rozpuszczonego masła
do posmarowania: rozbełtane żółtko + mleko
biały sezam do posypania

Lekko ciepłe mleko połącz z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyna do wyrośnięcia, następnie wymieszaj go z pozostałą mąką, solą, jajkiem i przestudzonym masłem. Wyrób składniki na jednolite ciasto, odstaw na 60 minut. Ponownie wyrób ciasto, podziel na 6 równych kawałków. Uformuj bułeczki, odstaw na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, posyp sezamem i piecz ok. 20 minut/180 stopni C. Bułki muszą być złociste.

 

  Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz