Gofry - lekkie, chrupiące, najlepsze

W naszym domu wszyscy bez wyjątku uwielbiają gofry. Zaraz obok placuszków i naleśników, to nasz ulubiony pomysł na słodkie śniadanie albo podwieczorek. Gofry robię na wiele możliwych sposobów, w różnych kombinacjach smakowych. Dzisiaj mam dla Was Kochani najprostszy i najlepszy przepis na pyszne gofry. Zaledwie kilka podstawowych składników, wystarczy aby w domowych warunkach przygotować świetne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. 

Jak zrobić idealne gofry?

➤ Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut przed przygotowaniem ciasta.

➤ Białka należy bardzo dokładnie oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dzięki temu ciasto na gofry będzie puszyste.

➤ Gofrownicę należy dobrze rozgrzać przed pieczeniem, i co 2 - 3 gofry porządnie wysmarować ją olejem.

➤ Najlepiej wykorzystać do tego celu gofrownicę o mocy minimum 1000 W. Te o mniejszej mocy będą wymagały dłuższego czasu pieczenia, nawet do 10 minut.

➤ Bardzo ważne jest, aby w trakcie pieczenia nie otwierać gofrownicy.



 Składniki:
na 10 dużych gofrów
1 szklanka = 250 ml pojemności

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
+ dodatkowo olej do wysmarowania gofrownicy

do podania:
cukier puder, syrop klonowy, świeże owoce itp.

1. Białka oddziel od żółtek.
2. Do większej miski przesiej przez sito mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
3. Do drugiej miski dodaj mleko, olej i żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera zmiksuj płynne składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno (jest to bardzo ważne, dzięki temu ciasto na gofry będzie puszyste).
5. Do suchych składników dodaj mokre i ponownie za pomocą miksera, na najniższych obrotach zmiksuj całość na jednolitą masę.
6. Na koniec do masy dodaj ubite białka i już za pomocą drewnianej łyżki lub kuchennej rózgi/trzepaczki delikatnie połącz je z przygotowanym ciastem.
7. Ciasto odstaw na kilka minut, w tym czasie rozgrzej gofrownicę. Najlepsza będzie taka o minimalnej mocy 1000 W.
8. Rozgrzaną gofrownicę należy wysmarować olejem (za pomocą pędzelka kuchennego lub ręcznika papierowego). Czynność tę należy powtarzać co 2 - 3 gofry.
9. Nakładaj ciasto do gofrownicy, ok. 2 - 3 łyżki. Piecz do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Gofry po upieczeniu (koniecznie!) przełóż na metalową kratkę - ruszt, pozwalając im tym samym lekko ostygnąć i odparować. Dzięki temu będą chrupiące.
10. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego! :)




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz