Imprezowe pizzerinki z salami, serem i warzywami

IMPREZOWE PIZZERINKI Z SALAMI, SEREM I WARZYWAMI

Hej Kochani!
Karnawał trwa w najlepsze, w związku z tym, przygotowałam dla Was pizzerinki z salami, serem oraz warzywami. Takie domowe pizzerki, są bardzo proste do zrobienia, idealnie sprawdzą się na domowej imprezie albo podczas spotkania ze znajomymi. Będą również świetną przekąską na drugie śniadanie lub w ramach kolacji. W zależności od potrzeb, możecie przygotować kilka dużych pizzerek, albo kilkanaście mniejszych. Jeżeli chodzi o dodatki, można pobawić się smakiem i składnikami. 
Ja zdecydowałam się przygotować pizzerki z dużą ilością kolorowych warzyw, serem oraz salami. Wybrałam salami o sprawdzonej, wysokiej jakości marki Sokołów. Salami posiada obsypkę pomidorową, dzięki czemu moje pizzerki tylko zyskały na smaku. Salami Sokołów zostało bardzo wysoko ocenione przez konsumentów, w teście wędlin, które przeprowadził Polski Instytut Badań Jakości. Produkty tych zakładów mięsnych zostały wysoko ocenione praktycznie we wszystkich kategoriach badania: świeżość, smak, jakość składników, brak różnego rodzaju „chemicznych ulepszaczy” a także szeroki wybór rodzajów salami. Więcej informacji na ten temat znajduje się w tym miejscu, gorąco zapraszam do zapoznania się z całością.

Poniżej szczegółowy sposób przygotowania pizzerinek z salami, serem oraz warzywami.
 

IMPREZOWE PIZZERINKI Z SALAMI, SEREM I WARZYWAMI

Składniki:
na 6 pizzerek

ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody 
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli do smaku
  1 łyżeczka cukru
sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej (przecier pomidorowy z butelki lub puszki)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano 
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
dodatki na pizzerinki:
1 opakowanie salami w obsypce Sokołów pomidor
1 kulka sera mozzarella
100 g tartego parmezanu
garść zielonych i czarnych oliwek
kilka łyżek kukurydzy
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
suszone oregano 

do podania:
świeża bazylia, rukola
ulubiony sos, np. czosnkowy lub pomidorowy
PRZYGOTOWANIE IMPREZOWYCH PIZZERINEK Z SALAMI, SEREM I WARZYWAMI

Ciasto drożdżowe:
Do letniej wody dodaj suszone drożdże oraz cukier, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i połącz je dobrze ze sobą. Możesz skorzystać z pomocy robota albo zrobić to ręcznie. Jeżeli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni, to dodaj jeszcze trochę mąki.
Ciasto przełóż do miski i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Za pomocą dłoni wyrób je jeszcze przez kilka minut, następnie podziel na 6 równych części. Z każdej części uformuj małe placki, o podobnym kształcie. Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
W czasie kiedy ciasto na pizzerinki wyrasta przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Składniki podgrzej na niewielkim ogniu i przesmaż przez chwilę, aż zacznie unosić się przyjemny aromat. Następnie dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier do smaku. Sos doprowadź do zagotowania i gotuj przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos będzie gęsty. Pozostaw go do ostygnięcia. 
Dodatki:
Kukurydzę odsącz z puszki, oliwki przekrój wzdłuż na pół, cebulę posiekaj w talarki. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a mozzarellę pokrusz w dłoniach na drobne kawałki. Salami według uznania możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Pizzerinki:
Wyrośnięte porcje ciasta posmaruj obficie sosem pomidorowym. Ułóż czerwoną cebulę oraz oliwki. Następnie na każdą pizzerinkę ułóż po dwa plasterki salami w obsypce pomidor Sokołów. Na salami wyłóż kukurydzę i paprykę. Pizzerinki obficie posyp mozarellą oraz parmezanem, na koniec całość przyprósz suszonym oregano.
Pizzerinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 210° C, przez ok. 15 - 20 minut. Całość powinna apetycznie przyrumienić się, a ser musi całkowicie roztopić się.

Propozycja podania: Pizzerinki serwuj na ciepło, udekorowane ulubioną zieleniną, w towarzystwie wyrazistych sosów, np. czosnkowego lub pomidorowego. Doskonale smakują również na zimno, albo odgrzane bezpośrednio przed imprezą.

Smacznego!

W czasie kiedy wyrasta ciasto drożdżowe, przygotuj sos pomidorowy oraz wszystkie składniki.


Ciasto drożdżowe podziel na sześć równych części, uformuj pizzerki i pozostaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.


Każdy placek ciasta posmaruj dużą ilością sosu, ułóż cebulę, oliwki oraz salami w obsypce Sokołów pomidor. Jeżeli chcesz możesz plasterki salami pokroić na mniejsze kawałki. Ja zostawiłam je w całości, dla lepszych efektów wizualnych po upieczeniu.


Na plastry salami wyłóż kukurydzę oraz paprykę. Całość obficie przyprósz serem i suszonym oregano.


Pizzerki po upieczeniu udekoruj ulubioną zieleniną i serwuj w towarzystwie wyrazistych sosów.


Pizzerki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je również przygotować na kilka godzin przed imprezą, a później tylko lekko podgrzać. Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy z marką Sokołów.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz