Kurczak z dynią, marchewką i cebulką

Kurczak z dynią, marchewką i cebulką to pomysł na smaczny i szybki obiad, doskonały na każdą okazję. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania. Jest również bardzo uniwersalne, często przygotowuję je w różnych wersjach smakowych, np. z pieczarkami, suszonymi pomidorami czy szpinakiem. Teraz, kiedy sezon na dynię w pełni, polecam Wam wykorzystać jako dodatek właśnie królowę jesieni - dynię. 
Całość możecie przygotować dzień wcześniej i serwować następnego dnia na obiad, albo zrobić bezpośrednio przed podaniem. Jako dodatek świetnie sprawdzą się tutaj klasyczne gotowane ziemniaki, ryż, kasza, a do tego koniecznie domowa surówka. Sekretnym składnikiem, który zdecydowanie wpływa na smak i wykończenie sosu, jest słodka śmietanka kremówka. Jej obecność sprawia, że sos jest kremowy i aksamitny. Wraz z dynią nadaje również całości delikatnej słodyczy. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste, miękkie i aromatyczne. 
Składniki:
na 4 - 5 porcji

600 - 700 g piersi z kurczaka 
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
1 szklanka dyni, startej na tarce o grubych oczkach (u mnie Hokkaido)
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki majeranku 
1 liść laurowy
1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa (np. kukurydziana, ryżowa lub pszenna)
1 szklanka wody lub bulionu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
masło klarowane albo olej rzepakowy do smażenia 

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze filety. Każdy kawałek przypraw solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem granulowanym i czerwoną słodką papryką. Na koniec każdy kawałek obtocz delikatnie w mące. Na patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego i na rozgrzanym, podsmaż mięso z obu stron, ok. 1 - 2 minuty. Podsmażone mięso przełóż na talerz. Na tą samą rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju rzepakowego, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj startą marchew i dynię. Duś warzywa, na średniej mocy palnika, przez kilka chwil. W następnym kroku dodaj wcześniej podsmażone mięso, całość zalej bulionem, dodaj liść laurowy oraz majeranek. Całość doprowadź do zagotowania i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Kiedy mięso będzie odpowiednio miękkie, dolej śmietankę kremówkę i jeszcze chwilę gotuj całość na najmniejszym ogniu. Sos powinien być kremowy i aksamitny, w trakcie gotowania powinien się zredukować. Na koniec doprawiamy danie do smaku. Jeżeli zależy Nam, aby sos był bardziej gęsty, możemy chochelką przełożyć np. 1/3 sosu wraz z warzywami do blendera, zmiksować na gładko, ponownie dodać na patelnię i wymieszać z całością.
Danie serwujemy posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki, ryż, makaron albo kasza i domowa surówka. 
Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz