Dietetyczne ciastka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepyszne, lekkie i delikatne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonową nutą.
Zdrowsza alternatywa jako dodatek do kawy lub herbaty zamiast herbatników i czekolady.
Świetne na przekąskę, idealne na wynos do pracy lub do szkoły.

Na blogu znajdziecie także 


Składniki:
na ok. 10 ciasteczek

1 duże jabłko lub 2 małe
 3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu


Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.

Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.





Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

22 comments:

  1. uwielbiam ciasteczka owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No takie , to można jeść! :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł. Fantastyczne ciasteczka bez mąki, czyli takie zdrowe, lekkie i jakże chrupiące. Jednym słowem pyszne. Oj, schrupałabym....

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne,z pewnością rewelacyjnie smakują i kusząco pachną,a jabłka nadają im genialnego smaczku.Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. Z chęcią takie zrobię ▪

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ by mi się one przydały, doskonała przekąska w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znalazłam przepis tutaj i na pewno z niego skorzystam. Dzięki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej po pierwsze, że są dietetyczne i z płatków owsianych (których kiedyś nie lubiłam, a ostatnio baaardzo polubiłam), są z jabłkiem, które bardzo lubię i z cynamonem, który ubóstwiam! One są po prostu dla mnie! :-))))))))

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie je zrobiłam na jutro do pracy, połowa już zjedzona :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że smakują i zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasteczka owsiane :) pozdrawiam!

      Usuń
  10. Witam!
    Czy mogę upiec takie wielkie ciacho w kształcie serca w formie sylikonowej???
    Wyjdzie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Zależy jak wielkie ma być to ciacho? Jeżeli forma jest średniej wielkości pokusiłabym się i spróbowała upiec.
      Warto tylko pamiętać, aby warstwa ciasta nie była zbyt gruba. Na pewno wydłuży się też czas pieczenia.
      Nie gwarantuję sukcesu, bo nigdy nie piekłam dużego "ciacha" z mamy na ciasteczka owsiane, ale jeżeli wyjdzie proszę dać znać co i jak :)
      Pozdrawiam
      J.

      Usuń
  11. Ciasteczka pycha, dodałam kilka rodzynek i kilka poszatkowanych orzechów Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł:) cieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu:)
      Pozdrawiam,
      Justyna

      Usuń
  12. A ja mam takie pytanie, przepraszam może głupie, ale czy te płatki owsiane to takie górskie, czy błyskawiczne? Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, pytanie jak najbardziej na miejscu :)
      Płatki można dodać według uznania zarówno górskie jak i błyskawiczne, ja osobiście używam płatków owsianych górskich, ponieważ bardziej mi smakują :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Wspaniały przepis, ciasteczka zniknęły, zanim się obejrzałam. Zapraszam do mnie www.slodkamania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Oprócz jabłka dodałam marchewki... Właśnie się pieką i muszę przyznać, że wyglądają cudownie :) Myślę, że wyjdą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z dodatkiem marchewki, jestem ciekawa jak smakują:)

      Usuń