Tarta z warzywami z patelni - KONKURS IGLOTEX

Jakiś czas temu dostałam od firmy Iglotex informację o konkursie.
 Postanowiłam wziąć w nim udział z racji tego, że lubię poznawać nowe produkty, a także chciałam powalczyć o bardzo fajne nagrody.

I teraz Drodzy Czytelnicy informacja dla Was:
Wy także możecie wziąć udział w zabawie i zagłosować na danie Waszego ulubionego Blogera.
Wystarczy wejść do galerii i zagłosować na przepis, który spodobał Ci się najbardziej.
 Nie ukrywam, że będzie mi bardzo miło jeżeli oddacie swój głos na mnie i na moją kolorową tartę z warzywami, która znajduje się na 3 stronie.
Za oddane głosy serdecznie dziękuję :)
 Dla osób, które najciekawiej zargumentują swój wybór firma przygotowała pakiety z gadżetami.

Co trzeba zrobić dokładnie, aby wziąć udział w konkursie dodatkowym?
1) Należy między 19 listopada, a 7 grudnia 2014 r. wejść na fun page IGLOTEX (klik)
2) Kliknąć na aplikację konkursową, zapoznać się z regulaminem, zaakceptować go, a następnie oddać swój głos wraz z pisemnym uzasadnieniem wyboru w formie postu pod wybraną potrawą
3) Każdego dnia można oddać maksymalnie jeden głos na każdą potrawę

Zachęcam Was Kochani do wspólnej zabawy, a teraz bliżej przedstawię Wam to co przygotowałam na konkurs.
Firma Iglotex przed rozpoczęciem konkursu przesłała mi pomocny pakiet startowy, który zawierał list z opisem konkursu, koszulkę, pen drive, długopis oraz koszulkę z logo firmy.
W kolejnej przesyłce znajdowały się mieszanki warzyw na patelnię, m.in: po staropolsku, po hiszpańsku i mix orientalnych warzyw. 
Do mojej tarty zdecydowałam się wybrać warzywa na patelnię po hiszpańsku.
Znajduje tu się między innymi cukinia, papryka czerwona, fasola szparagowa, kukurydza, cebula i podsmażane ćwiartki ziemniaka.

Tarta wyszła przepyszna, bardzo kolorowa i niezwykle aromatyczna.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki temu możemy przygotować ją nie tylko na obiad, ale także na spotkanie z przyjaciółmi w ramach przekąski.

Składniki:
forma do tarty o średnicy ok. 30 cm

na ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g schłodzonego masła
szczypta soli
1 żółtko
60 ml wody

nadzienie:
1 paczka warzyw na patelnię po hiszpańsku Iglotex + przyprawy
 200 ml śmietany kremówki 30%
 100 g sera żółtego
 2 duże lub 3 małe jaja
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody

do ozdoby:
natka pietruszki


Mąkę przesypuję na stolnicę, dodaję żółtko, sól, wodę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Całość siekam nożem do połączenia się składników, a potem energicznie zagniatam.

Ciasto rozwałkowuję, przenoszę do formy, dopasowuję, a nadmiar ciasta na ściankach naczynia ścinam nożem.
Dno ciasta nakłuwam widelcem, wykładam papierem do pieczenia i obciążam np. fasolą, aby podczas zapiekania nie podniosło się do góry.
Tak przygotowaną formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę przez ok. 20 minut.
Po 20 minutach ściągam obciążenie z ciasta i zapiekam je jeszcze przez 2-3 minuty.

W międzyczasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę warzywa Iglotex ok. 10 minut. Następnie podlewam je niewielką ilością wody, dodaję przyprawy do smaku i duszę całość ok. 5 minut, aż woda całkowicie odparuje, a warzywa zmiękną.

W wysokim naczyniu rozkłócam widelcem jaja, dodaję do nich śmietanę kremówkę, mąkę i połowę sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach, doprawiam także do smaku solą oraz pieprze,
łączę wszystkie składniki.

Formę z zapieczonym ciastem wyciągam z piekarnika, wykładam równomiernie wszystkie warzywa i zalewam całość mieszanką jajeczno-śmietanową.
Na wierzch wykładam jeszcze drugą część startego sera żółtego i całość przyprószam suszonym oregano.

Tak przygotowaną tartę zapiekam ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.

Po upieczeniu zostawiam do lekkiego ostygnięcia i stężenia, następnie dekoruję natką pietruszki i podaję póki ciepła, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Tartę można serwować z ulubionymi sosami lub ketchupem..

Smacznego :)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 komentarze: