Placuszki z cukinii Ewy Wachowicz

Placki z cukinii w sezonie pojawiają się u Nas bardzo często.
 W smaku jest ona bardzo neutralna więc według mnie cały sekret tych placków tkwi w tym, aby dobrze je przyprawić.
Ostatnio skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz i muszę przyznać, że tak smacznej wersji placuszków z cukinii jeszcze nie jadłam.
Świetnie smakują na obiad z kleksem śmietany lub jogurtu,
bardzo lubię je także na zimno.

Zresztą sami spróbujcie :)

Składniki:
ok. 15 placuszków

1 średnia cukinia (ok. 300 g )
1 średnia cebula
2 jaja
2 łyżki jogurtu naturalnego
6-8 łyżek mąki pszennej
1 garść świeżego koperku
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
oliwa do smażenia

do podania:
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
świeży koperek
szczypiorek itp.


Cukinię dokładnie myję, osuszam, odcinam końce i bez obierania ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przekładam ją na sito i przyprószam solą, pozostawiam na 15-30 minut, aby puściła sok.
Następnie dokładnie odciskam cukinię, najlepiej zrobić to czystymi dłońmi.

Do cukinii dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, koperek, jogurt naturalny oraz jaja.
Całość dokładnie mieszam i na koniec dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt luźne.

(Ilość mąki tak naprawdę zależy od tego jakiej wielkości mamy cukinię i na ile dokładnie odcisnęliśmy sok.)

Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i smażę na niej placki.
Niewielkie ilości ciasta nakładam łyżką i smażę placki w obydwu stron na złocisto, następnie przekładam na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podaję póki gorące z ulubionymi dodatkami, np. kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 komentarze:

  1. Robię podobne i są pyszne :-) mam troszkę cukinii w kuchni od mamy z działki więc muszę zrobić ponownie :-) smakowite danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przepisu na takie placuszki zawsze chętnie skorzystam! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, uwielbiam placki z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam 5 cukinii i nie wiedziałam co z nich zrobić! Teraz zrobie te placuszki :D Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszków z cukinii jeszcze nie jadłam, ale z dynii już tak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się prezentują, u nas również placki z cukinii górą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej! Zrobiłam dzis właśnie te placuszki! Palce lizać!!! Prosty przepis a smakują wspaniale! polecam wszystkim, !
    Tysia, dzieki za pomysł! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorka ciesze się, że smakują :)
      pozdrawiam i zapraszam częściej w odwiedziny :*

      Usuń
  9. Bardzo mi się podoba tak podana cukinie. A różne placuszki uwielbiamy. Tak więc takie placuszki z cuknii to świetny pomysł. Na pewno skorzystam i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba się wreszcie skusimy na takie placuszki, bo wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo pysznie.. Placuszki uwielbiam pod każdą postacią, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń