Kruche ciastka owsiane z żurawiną

Płatki owsiane bardzo sobie cenię w mojej codziennej diecie.
Są świetnym źródłem białka, a przede wszystkim sprawiają, że na długo czuję się syta i najedzona.

Dziś zapraszam Was na kruche, maślane ciasteczka z płatkami owsianymi, żurawiną oraz cynamonem.
Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, a smakują wyśmienicie.

Świetnie sprawdza się na wynos, jako przekąska czy po prostu do kawy i herbaty.



Składniki:
na 10 średniej wielkości ciasteczek

150 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
200 g mąki pełnoziarnistej (może być też mąka pszenna)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych u mnie górskie Kupiec
1/2 - 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki żurawiny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 żółtka
szczypta soli 


Żurawinę zalewam wrzątkiem i zostawiam na 5-10 minut, następnie osączam na sitku.

Suche składniki: mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszam w jednej misce.

Miękkie masło ucieram z cukrem, kolejno dodaję żółtka i dalej miksuję.
Następnie dodaję wszystkie suche składniki, miksuję, na koniec wsypuję żurawinę i mieszam do połączenia się składników.

 Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, blachę wykładam papierem lub matą do pieczenia.

Łyżką nabieram porcje ciasta, lepię z nich kulki, delikatnie spłaszczam, aby kształtem przypominały ciasteczka i układam na blaszce w lekkich odstępach.

Piekę przez ok. 15-25 minut, aż ciasteczka będą złociste.
W zależności od rodzaju piekarnika czas pieczenia będzie się różnił, należy uważać, aby ich nie przypalić.
U mnie zajęło to 18 minut.

Po upieczeniu ciasteczka zsuwam delikatnie z papieru na kratkę-ruszt.
Dopiero po ostygnięciu można je podawać, bezpośrednio po upieczeniu są bardzo kruche i łatwo mogą się rozwalić.

Ciastka przechowuję do kilku dni w puszce bądź pojemniku hermetycznym w temperaturze pokojowej.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 komentarze:

  1. Ja zawsze takie ciastka zabieram na spacer, wtedy smakują najcudowniej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdarza mi się zabierać kilka takich ciastek do pracy, gdzie chrupię je na śniadanko w towarzystwie kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite :) ! Porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zdrowe ciasteczka, fajne na drugie śniadanie lub deserek :-0

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne do zabrania do pracy na zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydałyby mi się te ciasteczka do pochrupania. Bardzo lubię żurawinę, więc już wiem, że te ciasteczka są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajne, grubaśne :) no i do tego samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega fajny przepis, właśnie zrobiłam...pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  10. W sam raz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń