Ciasto na kefirze z owocami (kefirowe ciasto z owocami)

Bardzo proste i nadzwyczaj szybkie do przygotowania ciasto na kefirze do którego możecie dodać swoje ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się tutaj borówki, jagody, maliny, śliwki albo brzoskwinie. Ważne, aby nie przesadzić z ilością owoców, a wszystkie składniki należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Ciasto jest wilgotne, lekkie, delikatne i naprawdę bardzo smaczne, a jego największym plusem jest zdecydowanie czas przygotowania i fakt, że nie trzeba korzystać w tym przypadku z pomocy miksera. Pozostałe przepisy na ciasta znajdziesz w tej zakładce. 


Składniki:
tortownica o średnicy 23 cm lub
prostokątna forma o wymiarach ok. 20 x 25 cm

2 szklanki i 2 czubate łyżki mąki pszennej
1 szklanka kefiru naturalnego
3/4 szklanki cukru (można dać 1/2 jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta)
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
2 duże jaja
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 350 g ulubionych owoców (u mnie borówki)
cukier puder do posypania 

ważne!
*wszystkie składniki odmierzane tą samą szklanką o pojemności 250 ml
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
*zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju słonecznikowego
*zamiennikiem cukru może być ksylitol w podobnej ilości


Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam i posypuję mąką. Do miski wbijam jaja, dodaję olej oraz kefir. Płynne składniki mieszam rózgą do połączenia się. Do drugiej(większej) miski przesiewam przez sito mąkę i proszek do pieczenia, dodaję także cukier i cukier waniliowy. Suche składniki mieszam łyżką, dodaję do nich mieszankę płynnych składników i za pomocą rózgi (trzepaczki) krótko łączę tylko do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Masę przekładam do formy, równam, na wierzch układam umyte i osuszone owoce. Jeżeli korzystacie z większych owoców trzeba je odpowiednio wcześniej pozbawić pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. U mnie funkcja góra-dół, druga półka od dołu. Ciasto piekę przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy. Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Smacznego :)




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz