Marchewkowa surówka z czosnkiem

Surówkę z marchwi i czosnku miałam okazję jeść ostatnio na rodzinnym obiedzie i muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała. Mogłoby się wydawać, że jest to propozycja dla amatorów ostrych smaków, jednak po wymieszaniu wszystkich składników okazuje się, że surówka jest naprawdę świetnym dodatkiem do obiadu. Odnajdzie się doskonale w towarzystwie kotletów, gulaszu czy pieczonych warzyw. Jednocześnie to chyba najprostsza i najszybsza do wykonania surówka jeżeli macie naprawdę mało czasu. W wersji light możecie majonez w całości zastąpić jogurtem naturalnym, a ilość czosnku tak naprawdę dopasujcie pod swój smak.

 Składniki:

3 duże marchewki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka syropu klonowego/daktylowego (albo 1/2 łyżeczki cukru)

Marchew obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o grubych oczkach (można także na tych drobniejszych). Do startej marchewki dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę albo także drobno starty. Marchewkę mieszam z czosnkiem, skrapiam sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Na koniec należy dodać majonez na pół z jogurtem naturalnym w takiej ilości, aby surówka po wymieszaniu odpowiadała nam swoją konsystencją. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz