Placuszki ze świeżym szpinakiem

Lekkie i bardzo smaczne placuszki ze świeżym szpinakiem to świetny pomysł na szybkie śniadanie, doskonale sprawdzą się także w ramach kolacji. Placuszki mają cudowny zielony kolor, są również przyjemnie wilgotne. Dzięki temu dobrze smakuję nie tylko na ciepło ale także na zimno.  My najczęściej zjadamy je z dużą ilością syropu klonowego oraz ze świeżymi owocami - borówkami, malinami albo truskawkami. W trochę zdrowszej wersji swoje placki tym razem zrobiłam z dodatkiem mąki ryżowej, możecie również wykorzystać pszenną albo mąkę pełnoziarnistą. Nie muszę chyba podkreślać, że placki najbardziej smakują dzieciom, to fajna alternatywa, aby przemycić im trochę "zielonego" :)

@Tefal Cuisine Companion #7
Placuszki ze świeżym szpinakiem na maślance
Składniki:
na ok. 12 placuszków  

1 szklanka maślanki
1 szklanka świeżych liści szpinaku
1 szklanka mąki (u mnie pół na pół ryżowa z pszenną)
1 jajo
1 łyżka oleju
2 łyżeczki syropu klonowego/daktylowego lub cukru
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia 

do podania:
świeże owoce
syrop klonowy lub cukier puder

 Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Szpinak myję i osuszam. W misie Tefal Companion z ostrzem tnącym umieszczam liście szpinaku, maślankę, jajko oraz olej. Nakładam dodatkowo koszyk do gotowania na parze, aby zmniejszyć tym samym pojemność misy. Miksuję na prędkości 12 przez 30 sekund. Szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, a masa intensywnie zielona. Kolejno dodaję przesianą mąką, proszek do pieczenia, syrop klonowy oraz szczyptę soli. Całość ponownie miksuję na prędkości 12 przez 15 sekund i pozostawiam na 5 minut, aby masa lekko zgęstniała. Rozgrzaną patelnię smaruję natłuszczonym pędzelkiem, wykładam po 2 łyżki ciasta w odstępach. Placuszki smażę z obydwu stron, aż się zrumienią. Przed każdą kolejną porcją ciasta należy ponownie natłuścić patelnię. Placuszki serwuję ze świeżymi owocami polane syropem klonowym albo przyprószone cukrem pudrem. Smacznego :) 

Tradycyjny sposób przygotowania:
Do misy blendera przekładam umyty i osuszony szpinak, dodaję maślankę, jajko, olej oraz syrop klonowy. Całość miksuję na jednolitą, intensywnie zieloną masę. Do miski przesiewam przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszam. Kolejno dodaję mokre składniki połączone ze szpinakiem i mieszam rózgą, aby nie było grudek. Ciasto pozostawiam na 5 minut, aby lekko zgęstniało. Rozgrzaną patelnię smaruję natłuszczonym pędzelkiem, wykładam po 2 łyżki ciasta w odstępach. Placuszki smażę z obydwu stron, aż się zrumienią. Przed każdą kolejną porcją ciasta należy ponownie natłuścić patelnię. Placuszki serwuję ze świeżymi owocami polane syropem klonowym albo przyprószone cukrem pudrem. Smacznego :)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz