Pasta z brokuła i sera feta

Pasta z brokuła i sera feta jest genialna! W połączeniu z aromatycznym czosnkiem oraz suszonymi ziołami stanowi świetne domowe smarowidło, które odmieni Wasze kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania, jest również jednym z wielu pomysłów na to jak można wykorzystać brokuła w swojej kuchni. Najbardziej lubię w niej to, że ma wiele zastosowań. Możecie serwować ją jako dip do nachosów albo świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Świetnie odnajdzie się jako sos do makaronu. Do tego wszystkiego jest wartościowa i całkiem zdrowa:) Po inne przepisy na domowe pasty zajrzyj tutaj.

@Tefal Cuisine Companion #8
Pasta z brokuła i sera feta
Składniki:

1 średniej wielkości brokuł (ok. 350 g)
1 opakowanie sera feta/typu feta (u mnie kostka 150 g)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub suszonego oregano
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki jogurtu greckiego (można podmienić na 1-2 łyżki oliwy z oliwek)

*jogurt naturalny dodajemy na koniec do uzyskania pożądanej konsystencji, można go podmienić według uznania na kwaśną śmietanę 12%  lub na oliwę z oliwek

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Brokuła myję, osuszam, dzielę na różyczki. Do misy CC wlewam 750 ml wody i umieszczam wewnętrzny koszyk do gotowania na parze do którego przekładam różyczki brokuła, zamykam pokrywę. Włączam program do gotowania na parze P2, ustawiam czas 10 minut. Brokuł powinien pozostać jędrny, nie może się rozgotować. W kolejnym kroku do misy Tefala Companion z założonym ostrzem tnącym przekładam ser feta, brokuł, czosnek. Miksuję przy prędkości 12 przez 30 sekund, w kolejnym kroku dodaję jogurt naturalny oraz przyprawy do smaku i miksuję jeszcze przez 20 sekund przy maksymalnej prędkości. Smarowidło przechowuję przez 2-3 dni w lodówce. Wykorzystuję jako pastę do chleba, dip do nachosów, sos do makaronu itp.
Tradycyjny sposób przygotowania:
Brokuła myję, osuszam, dzielę na różyczki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję do smaku po łyżeczce soli oraz cukru. Brokuła wrzucam na wrzątek i gotuję przez ok. 7-8 minut do miękkości, jednocześnie nie powinien się rozgotować. W kolejnym kroku odcedzam warzywo i pozostawiam do ostygnięcia. Do misy blendera przekładam set feta pokruszony na mniejsze kawałki, różyczki brokuła oraz czosnek, miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję jogurt naturalny oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie miksuję do uzyskania jednolitej pasty. Smarowidło wstawiam do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Wykorzystuję jako pastę na kanapki, sos do makaronu, dip do nachosów albo świeżych warzyw. Taka pasta może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Jest pyszna! Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz