Pieczone kotlety mielone z cukinią

Pieczone kotlety mielone z cukinią to kolejny pomysł na szybki, tani i prosty do przygotowania obiad. Tym razem postawiłam na wersję mniej kaloryczną i kotlety postanowiłam upiec w piekarniku, jeżeli jednak chcecie możecie przygotować je w wersji klasycznej czyli obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. Dzięki dodatkowi cukinii mają ciekawy, nieco inny smak od tych tradycyjnych mielonych, są również przyjemnie wilgotne. Ważne, aby całość dobrze doprawić pod swój smak. Ja kotlety serwowałam z ziemniakami, kaszą i domową surówką marchewkową z czosnkiem na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście.

 Składniki:
na ok. 10-12 kotletów 

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe ale może być także drobiowe)
250 g cukinii (1 cukinia średniej wielkości)
1 jajo
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
ok. 5 łyżek bułki tartej (lub więcej)

Cukinię myję, osuszam, odkrawam końcówki i wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przekładam na sitko, przyprószam solą i pozostawiam na 10 minut, aby puściła sok. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i krótko szklę na rozgrzanym maśle, na koniec dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę przesmażam. Do mięsa dodaję startą i dobrze odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, podsmażone warzywa, przyprawy do smaku, jajko oraz bułkę tartą. Całość wyrabiam na jednolitą masę, w razie potrzeby można dodać więcej bułki tartej do zawiązania się masy. Z tak przygotowanej masy formuję średniej wielkości kotlety, które układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 25-35 minut. Pieczone kotlety mielone z cukinią serwowałam z domową surówką na którą przepis znajdziecie w tym miejscu. 

*Kotlety można przygotować także w wersji tradycyjnej czyli obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz