Ciasto na kefirze z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, wilgotne i  dziecinnie proste ciasto kefirowe to jeden z Waszych ulubionych przepisów na blogu. Natomiast w naszym domu ciasto to w sezonie pojawia się bardzo często, za każdym razem w innej wariacji smakowej. Przepis jest bowiem bardzo uniwersalny i możecie go wykonać w różnych odsłonach. Przy tym wszystkim ciasto to przygotujecie bez miksera, wystarczy tylko trzepaczka lub rózga do wymieszania składników, a ostatecznie można użyć tylko łyżki. To idealne ciasto, kiedy spodziewamy się niezapowiedzianych gości albo chcemy zabrać ze sobą coś słodkiego na działkę lub piknik 😍 Na blogu jest jest ciasto kefirowe z borówkami, a dziś zapraszam Was na wersję sezonową z rabarbarem i kruszonką! Ja swoje ciasto na koniec polałam lukrem, ale Wy możecie przyprószyć je cukrem pudrem albo ozdobić ulubioną polewą. Jest pyszne i wilgotne, zazwyczaj znika pierwszego dnia. Jeżeli jednak będziecie chcieli je przechować to koniecznie pod przykryciem - gwarantuję, że zachowuje swoją świeżość do 3-4 dni. Przed upieczeniem ciasta pamiętaj proszę o dwóch rzeczach -  składniki muszą być w temperaturze pokojowej (nie liczę masła do kruszonki) pamiętaj również o tym, aby nie mieszać zbyt długo całej masy. Pozostałe wskazówki znajdziesz poniżej.


 @Tefal Cuisine Companion #34
Ciasto na kefirze z rabarbarem i kruszonką
 Składniki:
 tortownica o średnicy 23 cm lub
prostokątna forma o wymiarach ok. 20 x 25 cm
ciasto:
2 szklanki i 2 czubate łyżki mąki pszennej
1 szklanka kefiru naturalnego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
2 duże jaja
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g rabarbaru
kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła 
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1- 2 łyżki letniego mleka 

ważne!
*wszystkie składniki odmierzane tą samą szklanką o pojemności 250 ml
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
*zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju słonecznikowego
*zamiennikiem cukru może być ksylitol w podobnej ilości

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Zacznij od przygotowania kruszonki. Do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania przełóż schłodzone masło pokrojone w mniejsze kawałki, dodaj mąkę oraz cukier puder. Ustaw ob. 8/czas 30 sekund i wymieszaj składniki na drobną kruszonkę. Za pomocą silikonowej łopatki zbierz masę ze ścianek naczynia i jeszcze raz wymieszaj ob. 4/czas 15 sekund. Kruszonkę umieść na 15 minut w lodówce. Misę przemyj, osusz, ostrze tnące zamień na trzepaczkę. Do misy dodaj mokre składniki - kefir, olej, jajka. Mokre składniki wymieszaj ze sobą wybierając ob. 6/czas 30 sekund. Do płynnych składników dodaj przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Ponownie wymieszaj całość - ob. 6/czas 45 sekund. Masa powinna być dość gęsta i bez grudek. Nie wolno jej za długo mieszać - tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp mąką. Masę przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzch ułóż umyty, osuszony i obrany rabarbar pokrojony w mniejsze kawałki. Na rabarbar wyłóż kruszonkę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja góra-dół, druga półka od dołu.  Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił, w zależności od wielkości użytej formy. Po upieczeniu ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem udekoruj lukrem albo posyp cukrem pudrem. Smacznego :)
Klasyczny sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kruszonki. Do miski włóż schłodzone masło, pokrojone na mniejsze kawałki, dodaj mąkę oraz cukier puder. Posiekaj składniki ostrym nożem, a następnie energicznym ruchem dłoni zagnieć kruszonkę. Umieść ją na 15 minut w lodówce.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i posyp mąką. Do miski wbij jaja, dodaj olej oraz kefir. Płynne składniki wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Do drugiej (większej) miski przesiej przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaj także cukier i cukier waniliowy. Suche składniki wymieszaj łyżką i dodaj do nich mieszankę płynnych składników. Ponownie za pomocą rózgi/trzepaczki połącz całość ze sobą, aby nie było grudek (krótkie, zdecydowane ruchy - ciasto kefirowe nie lubi zbyt długiego mieszania 😊). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Masę przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzch ułóż umyty, osuszony i obrany rabarbar pokrojony w mniejsze kawałki. Na rabarbar wyłóż kruszonkę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja góra-dół, druga półka od dołu.  Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił, w zależności od wielkości użytej formy. Po upieczeniu ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem udekoruj lukrem albo posyp cukrem pudrem. Smacznego :)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz