Bardzo lubię szparagi, pod każdą postacią. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście grillowanej wersji szparagów, owiniętych plastrami boczku to gorąco Wam polecam. Miękkie, ale jędrne szparagi owinięte przyrumienionym plastrem boczku to bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie je przygotować na rozgrzanym ruszcie, na patelni grillowej czy w piekarniku. Więcej przepisów na dania ze szparagami znajduje się w tej zakładce.
Składniki:
pęczek młodych szparagów zielonych
plastry boczku - tyle ile jest szparagów
sól himalajska
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Szparagi myję, osuszam, odłamuję twardą, zdrewniałą końcówkę i układam na desce. Następnie szparagi nacieram solą himalajską, przyprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiam oliwą z oliwek. Każdy szparag owijam plastrem boczku. Tak przygotowane szparagi grilluję na ruszcie albo patelni grillowej ok. 5-6 minut z każdej strony.
Grillowane szparagi mogą stanowić samodzielne danie, przekąskę albo dodatek do dania głównego.
0 comments:
Prześlij komentarz