Surówka z kalarepy, ogórka i jabłka

Surówka z kalarepy, ogórka i jabłka to pomysł na smaczny i szybki do przygotowania dodatek do dań głównych. Znajdziesz tutaj dużo sezonowych warzyw oraz aromatyczną zieleninę. Bardzo lubię takie surówki, są one nieodłącznym elementem każdego obiadu. Największy problem zawsze sprawiało mi ścieranie warzyw na tarce 😊 w tym temacie warto skorzystać z pomocy jakiegoś urządzenia, jeżeli taki posiadamy w kuchni. Mnie na szczęście od ponad roku w przygotowaniu surówek wyręcza niezawodny Tefal CC. Po inne pomysły na domowe surówki zajrzyj tutaj.

 @Tefal Cuisine Companion #36
Surówka z kalarepy, ogórka i jabłka 
Składniki:
na dużą salaterkę /3-4 porcje/

1 średniej wielkości kalarepa 
1/2 główki sałaty lodowej
1 świeży ogórek 
1 mała cebula
1 małe, słodkie jabłko
1 średniej wielkości marchewka
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy/syropu klonowego/opcjonalnie cukier do smaku
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek (można podmienić na jogurt naturalny + majonez)  

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wybierz obroty 6/czas 30 sekund i posiekaj drobno cebulę. Następnie dodaj sałatę lodową porwaną na mniejsze kawałki, zamknij pokrywę i ponownie wybierz obroty 6/czas 15 sekund. W kolejnym kroku zamontuj trzpień do szatkownicy i załóż ostrze C (duże oczka). Zetrzyj na nim marchew, jabłko, kalarepę i ogórka - prosto do pozostałych warzyw (ja starłam ogórka i jabłko wraz ze skórką). Wszystkie składniki skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku pieprz, sól, posiekaną zieleninę oraz syrop z agawy. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec w zależności od własnych preferencji dodaj do surówki oliwę z oliwek albo jogurt naturalny połączony z majonezem. Ponownie wymieszaj i podawaj od razu po przygotowaniu. Surówka jest smaczna i aromatyczna. Świetnie pasuje do kotleta, ryby czy gulaszów. Smacznego! :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Sałatę lodową oraz cebulkę drobno posiekaj, przełóż do miski. Jabłko, marchew, ogórka oraz kalarepę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do pozostałych składników. Dodaj również posiekaną zieleninę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz syrop z agawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec w zależności od własnych preferencji dodaj do surówki oliwę z oliwek albo jogurt naturalny połączony z majonezem. Ponownie wymieszaj i podawaj od razu po przygotowaniu. Surówka jest smaczna i aromatyczna. Świetnie pasuje do kotleta, ryby czy gulaszów. Smacznego! :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz