Kotlety z tuńczyka podane z cytrynową kaszą pęczak

Kotlety z tuńczyka to pomysł na szybki, smaczny i lekki obiad. Tak naprawdę można je przygotować na kilka sposobów, dodając swoje ulubione składniki. Ja połączyłam tuńczyka z warzywami. Wybrałam marchewkę, cebulkę i teraz w sezonie świeżą, aromatyczną zielenię. Dodałam również dużo soku z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Jak dla mnie to mistrzowskie połączenie. Prosto, klasycznie i naprawdę pysznie. Kotlety przygotowałam w łagodnej wersji, ponieważ serwowałam je na obiad również dzieciom. Jeżeli zdecydujecie się je przygotować, zachęcam Was do eksperymentowania z dodatkami. Świeże zioła, ulubiona przyprawy, a może sos cytrynowo - koperkowy do podania? Wariantów jest naprawdę wiele. Takie kotlety będą świetnie smakowały z młodymi ziemniaczkami, ja tym razem wybrałam klasycznie kaszę pęczak, którą uwielbiam. Poniżej znajdziecie moje porady jak idealnie ugotować kaszę pęczak, aby była sypka. To jeden z trzech przepisów, który przygotowałam na konkurs #MasterTuńczyk Dajcie znać jak podoba Wam się pomysł i zestawienie smaków 😉


 Składniki:
na ok. 10 średniej wielkości kotletów

2 puszki tuńczyka w sosie własnym Princes
1 średniej wielkości marchewka
1 mała cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki soku z cytryny 
pieprz, sól do smaku
1 jajo
4-5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny (do zawiązania masy)
olej rzepakowy do smażenia

cytrynowa kasza pęczak:
1 szklanka suchej kaszy pęczak + 2, 5 szklanki wrzątku
1-2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny (1 łyżeczka; cytryna uprzednio sparzona)
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka schłodzonego masła

do podania:
wiosenna surówka z ogórkiem i rzodkiewką
coleslaw
prosta sałatka z fetą, kukurydzą i mixem sałat

Cytrynowa kasza pęczak:
Kaszę przełóż na sito i przelej zimną wodą. Pęczak włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i łyżeczką masła do smaku. Kaszę zagotuj, zmniejsz grzanie do minimum i gotuj na minimalnym ogniu, pod przykrywką, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Powinno to zająć ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw kaszę jeszcze na 5-10 minut pod przykryciem. Powinna być ugotowana na sypko. Teraz dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek, wymieszaj. Kasza jest gotowa do podania, na zimno może stanowić świetny dodatek do sałatek.
Kotlety:
Cytrynę sparz we wrzątku i dokładnie umyj, następnie otrzyj z niej skórkę na drobnych oczkach tarki. Tuńczyka odsącz z zalewy, zieleninę i cebulkę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy do smaku, sok i skórkę z cytryny oraz jajko. Wymieszaj całość. Na koniec stopniowo dodawaj bułkę tartą w takiej ilości, aby masa była spójna i zwarta. Po dokładnym wyrobieniu masy - najlepiej zrobić to czystymi dłońmi, nabieraj niewielkie porcje i formułuj małe kotlety (możesz je obtaczać klasycznie w bułce tartej, ja pominęłam ten krok). Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisto. Odsącz n papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Moje propozycja podania to dodatek kaszy pęczak z cytrynową nutą oraz domowa surówka. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz