Wiosenna surówka z ogórkiem i rzodkiewką

Pyszna, wiosenna surówka z dodatkiem rzodkiewki, ogórka oraz kapusty pekińskiej. Surówkę przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Będzie świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Możecie ją również serwować do potraw z grilla. Jeżeli lubisz mizerię, ta surówka na pewno skradnie Twoje serce 😉
 Składniki:
na 3-4 porcje

1/2 główki kapusty pekińskiej
1 duży zielony ogórek (lub 2-3 ogórki gruntowe)
1 duży pęczek rzodkiewki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy/syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Zacznij od przygotowania sosu. Jogurt połącz ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz syropem klonowym, dodaj również pieprz oraz sól.
Kapustę, szczypiorek oraz natkę pietruszki drobno posiekaj. Ogórka oraz rzodkiewki pokrój w plasterki lub półplasterki. Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj z przygotowanym sosem. Na koniec opcjonalnie dopraw do smaku. Surówkę podawaj od razu po przygotowaniu.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz