Śniadaniowe placuszki z mango

Placuszki z mango mogą stanowić miłe urozmaicenie codziennego śniadanie, zwłaszcza kiedy tak jak ja masz w domu małe dzieci ;) Moje chłopaki uwielbiają różnego rodzaju placki i naleśniki, dlatego bardzo często przygotowuję je w różnej wersji smakowej. Ostatnio mieliśmy w domu zapas mango. Bardzo dojrzałe owoce przerobiłam na mus, a takie mniej dojrzałe starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do placków. 
Placuszki bardzo wszystkim posmakowały, można je zrobić zarówno na śniadanie jak i na deser. Po usmażeniu i lekkim przestygnięciu lubię też schować je w pojemnik i zabrać ze sobą na rodzinny spacer. W te dni kiedy wybieramy się na plażę albo na spacer do lasu, takie placuszki sprawdzają się idealnie także na wynos ;)  
 Składniki:
na ok. 12 placuszków

100 g mango startego na tarce o grubych oczkach
1 duże jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła (ostudzonego)
2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy lub innej substancji słodzącej 
125 ml mleka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)

Mango starte na grubych oczkach tarki połącz z mlekiem, syropem z agawy, roztrzepanym jajkiem oraz rozpuszczonym masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek) i smaż 2-3 minuty z każdej strony na złocisto. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. musem owocowym, syropem klonowym itp. Placuszki są bardzo smaczne i świetnie smakuję nie tylko na ciepło, ale również na zimno 😊

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz