Makaron z szybką pastą z awokado

Makaron z szybką pastą z awokado to pomysł na smaczny obiad w 10 minut. Tak naprawdę przygotowanie tego dania zajmie Ci tyle czasu, ile trwa ugotowanie się makaronu 😊 Bardzo często przygotowuję taki makaron dla moich dzieci, a samą pastę często urozmaicam poprzez dodanie świeżych ziół, sera typu parmezan czy pomidorków koktajlowych. Do tego dania najlepiej wykorzystać dojrzałe, miękkie awokado. Takie jest zdecydowanie najsmaczniejsze i sprawi, że nasz sos będzie aksamitny. Jeżeli lubisz awokado albo chciałbyś spróbować przemycić je do diety swojego dziecka, wypróbuj koniecznie taką wersję :)
 @Tefal Cuisine Companion #33
Makaron z szybką pastą z awokado 
Składniki:
na 2 porcje

2 porcje makaronu 
1 duże dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżka dobrej jakościowo oliwy z oliwek
5 listków świeżej bazylii lub kilka gałązek natki pietruszki  
pieprz, sól do smaku (w wersji dla dzieci można pominąć)

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbaw pestki, łyżeczką wyjmij miąższ i przełóż go do misy urządzenia, z założonym ostrzem tnącym ultra blade. Dodaj również obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz świeże zioła. Wybierz obroty 12 i zmiksuj składniki na gładką pastę przez 30 sekund. Pastę z awokado zbierz ze ścianek naczynia za pomocą łopatki i jeżeli jest potrzeba miksuj ponownie przez 15 sekund. Na koniec dopraw pastę do smaku pieprzem oraz solą (w wersji dla dzieci pomiń ten etap albo dodaj więcej świeżych ziół). Makaron ugotuj al dente, przelej go zimną wodą i odcedź. Ugotowany makaron połącz z pastą z awokado. Serwuj od razu po przygotowaniu, np. z pomidorkami koktajlowymi albo świeżymi ziołami.

Tradycyjny sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbaw pestki, łyżeczką wybierz miąższ i przełóż go do blendera. Dodaj także obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz świeże zioła. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaj do smaku pieprz i sól (w wersji dla dzieci pomiń ten etap albo dodaj więcej świeżych ziół). Połącz pastę z awokado z ugotowanym makaronem i podawaj od razu po przygotowaniu, np. z pomidorkami koktajlowymi albo świeżymi ziołami.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz