Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej na grilla

Pogoda w tym roku wyjątkowo szybko zaczęła nas rozpieszczać. Nie pamiętam kiedy ostatnio w połowie kwietnia były tak wysokie temperatury ;) W związku z tym rozpoczęliśmy już sezon grillowy, a ja będę miała dla Was Kochani dużo pysznych przepisów właśnie na grilla. 
Dziś zapraszam na pyszne i proste do przygotowania szaszłyki w marynacie jogurtowej. Ja wykorzystałam pierś z kurczaka, ale możecie wybrać także mięso z indyka. Marynatę przygotujecie z kilku podstawowych składników, dosłownie w kilka chwil. Możecie skorzystać z pomocy blendera lub malaksera. Ja marynatę przygotowałam w Tefal CC, a samo naczynie dzięki swojej objętości posłużyło mi jako misa do wymieszania mięsa z marynatą.
Do szaszłyków dodałam kilka naszych ulubionych warzyw, w różnych kolorach. I tak oto pojawiła się cukinia, czerwona papryka, pieczarki i cebulka. Tak przygotowane szaszłyki są aromatyczne i miękkie. Możecie do nich podać sos czosnkowy albo sos tzatziki. Będą świetnie smakować z lekką sałatką lub pieczonymi ziemniakami. 


@ Tefal Cuisine Companion #31
Szaszłyki w marynacie jogurtowej z grilla
Składniki:
na ok. 10 szaszłyków

szaszłyki:
800 g piersi z kurczaka
ulubione warzywa, ja wykorzystałam:
cukinię, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, ogórki korniszony, pieczarki

marynata do mięsa:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki ketchupu łagodnego 
1 łyżka oleju rzepakowego
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki kurkumy 
świeżo mielony pieprz i sól do smaku 

dodatkowo:
patyczki do szaszłyków 
sos do podania: 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy z założonym ostrzem ultra blade przełóż obrane ząbki czosnku i posiekaj je drobno przez 20 sekund/obroty 7. Ostrze tnące zamień na mieszadło, za pomocą łopatki zbierz czosnek ze ścianek na dno urządzenia. Dodaj jogurt naturalny, ketchup, olej oraz wszystkie przyprawy do smaku. Wymieszaj marynatę przez 30 sekund/ob. 5 do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmij mieszadło, a do marynaty dorzuć mięso pokrojone w kostkę o wielkości ok. 1, 5 cm x 1, 5 cm. Wymieszaj dobrze mięso z marynatą, przełóż je do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed przygotowaniem szaszłyków mięso wyjmij z lodówki na ok. 30 minut. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie przez kwadrans, dzięki temu nie będą się przypalały podczas grillowania. Przygotuj warzywa. Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj w piórka, pieczarki i ogórki pokrój w grube plastry. Mięso wyjmuj z marynaty i nadziewaj na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z warzywami. 
Tak przygotowane szaszłyki układaj na ruszcie i grilluj na niewielki ogniu po 10 minut a każdej strony (tak naprawdę do momentu, aż mięso się zetnie, a warzywa przyrumienią). Możesz również przygotować szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku (funkcja grill; 190 stopni C, ok. 15-20 minut). Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Klasyczny sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę przełóż do miski, dokładnie połącz z przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do marynaty dorzuć mięso pokrojone w kostkę o wielkości ok. 1, 5 cm x 1, 5 cm. Wymieszaj dobrze mięso z marynatą, przełóż je do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed przygotowaniem szaszłyków mięso wyjmij z lodówki na ok. 30 minut. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie przez kwadrans, dzięki temu nie będą się przypalały podczas grillowania. Przygotuj warzywa. Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj w piórka, pieczarki i ogórki pokrój w grube plastry. Mięso wyjmuj z marynaty i nadziewaj na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z warzywami. 
Tak przygotowane szaszłyki układaj na ruszcie i grilluj na niewielki ogniu po 10 minut a każdej strony (tak naprawdę do momentu, aż mięso się zetnie, a warzywa przyrumienią). Możesz również przygotować szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku (funkcja grill; 190 stopni C, ok. 15-20 minut). Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz