Sos czosnkowy do grilla

Podstawowy przepis na sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań z grilla. Swoich zastosowań ma oczywiście więcej, można go wykorzystać jako dip do nachos, do frytek czy też dodatek do warzyw gotowanych na parze. Jako bazę do sosu czosnkowego zawsze wykorzystuję gęsty jogurt naturalny, który łącze w odpowiednich proporcjach z majonezem i musztardą. Dzięki wymieszaniu wszystkich składników tzw. rózgą sos jest aksamitny i bez grudek 😉
Polecam Wam ten prosty przepis na sos czosnkowy, koniecznie dajcie znać czy sprawdził się jako dodatek do dań z grilla. Wszak pogoda dopisuje, a sezon dopiero się zaczyna ;)

 @Tefal Cuisine Companion #30
Sos czosnkowy do grilla 
Składniki:
na dużą miseczkę sosu 

400 g gęstego jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki gładkiej musztardy (np. dijon)
3-4 dość duże ząbki czosnku (w zależności od upodobań, można dodać więcej:))
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu białego lub czarnego
opcjonalnie: 1 łyżka posiekanego koperku (można dodać na sam koniec gdyby sos wyszedł bardzo ostry)

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultra blade wrzucamy obrane ząbki czosnku i bardzo drobno je siekamy przez 20 sekund/obr. 7. W między czasie zgarniamy łopatką czosnek na dno naczynia i jeszcze raz siekamy, aby czosnek był dobrze rozdrobniony. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy całość przez 30 sekund wybierając ob. 5. Przed podaniem schładzamy sos w lodówce. Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań z grilla i nie tylko. Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2-3 dni.

Klasyczny sposób przygotowania:
Do miski przełóż jogurt naturalny, majonez oraz musztardę. Dodaj do smaku szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą rózgi/trzepaczki wymieszaj sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (czosnku dodaj więcej lub mniej w zależności od swoich upodobań smakowych). Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia się całości. Przed podaniem schłodź w lodówce. Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań z grilla i nie tylko. Możesz go przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2-3 dni.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz