Sałatka makaronowa z kurczakiem curry

Są smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się na rodzinnym przyjęciu, pikniku czy zabrane ze sobą na wynos do pracy. O czym mowa? Oczywiście o nieśmiertelnych sałatkach makaronowych, które na blogu cieszą się dużą popularnością. 
Tym razem przygotowałam sałatkę makaronową z kurczakiem usmażonym z dodatkiem przyprawy curry. Dodatek chrupiących warzyw oraz sera żółtego sprawił, że sałatka musiała pojawić się na blogu 😊 Od razu uprzedzam - nie jest to wersja dietetyczna. Jest za to sycąca i bardzo Nam wszystkim posmakowała. Poniżej znajdziecie prosty przepis, a po inne pomysły na sałatki kliknij w ten link.
Kilka tygodni temu będąc w Warszawie, jedliśmy prawie identyczną sałatkę na domówce u znajomych. Bardzo wszystkim smakowała, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowanie jej także u siebie. Bardzo lubimy Warszawę i na zbliżającą się Majówkę również planujemy wyjechać na kilka dni do stolicy. Tym razem spóźniliśmy się niestety z rezerwacją noclegu. Na szczęście tutaj z pomocą przychodzi yourfreedom.pl Oferują oni komfortowe i w pełni wyposażone, samodzielne apartamenty na wynajem krótkoterminowy lub dłuższy pobyt, położone w Warszawie. Znów będzie okazja do spotkania z przyjaciółmi, nie mogę się już doczekać 😊
 Składniki:
na 4-5 porcji

350 g makaronu (u mnie drobne muszle, ale może być penne, świderki albo w kształcie ryżu)
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 200 g)
1 puszka kukurydzy
1 papryka (czerwona/zielona itp.)
3-4 ogórki konserwowe
1 mały pęczek szczypiorku
100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go, przepłukaj zimną wodą i pozostaw do przestygnięcia. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz obficie przyprawą curry i usmaż na złocisto na rozgrzanym oleju. Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę oraz ogórki pokrój w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. Przygotuj sos łącząc majonez z jogurtem naturalnym, dodaj do smaku szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawy curry. 
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przechowuj w lodówce, pod przykryciem do 2-3 dni. Podawaj schłodzoną. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz