Daktylowo - kokosowe kulki mocy

Kulki mocy to zaraz obok ciasteczek owsianych, jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek w ciągu dnia. Są smaczne, zdrowe i pożywne. Sprawdzają się idealnie w chwili, kiedy dopadnie nas uczucie głodu. W takich momentach lubię sięgnąć po coś wartościowego. Kulki mocy tak naprawdę możemy przygotować z naszych ulubionych składników. Ja zazwyczaj wybieram daktyle, ponieważ są świetnym spoiwem oraz dodają naturalnej słodyczy. Daktyle najlepiej jest namoczyć na noc. Pamiętajcie, aby nie wylewać wody w której moczyły się daktyle. Będzie ona słodka i warto ją wykorzystać do przygotowania jakiegoś zdrowego deseru, owsianki, koktajlu itp.
Po takie kulki mocy z wielką chęcią sięgają także dzieci. Teraz, kiedy na dworze robi się coraz cieplej, a przed Nami okres grillowy oraz piknikowy, warto pamiętać, że kulki mocy możemy zabrać ze sobą wszędzie. Będą idealną przekąską w trasie, na pikniku czy na wycieczce rowerowej.
Uwielbiam ruch na świeżym powietrzu i bardzo się cieszę, że nareszcie przyszła wiosna. Na szczęście przygotowałam już rower na długie trasy, jednak w tym sezonie postanowiłam także spełnić swoje marzenie z dzieciństwa i rozejrzeć się za deskorolką. Jest to bardzo fajny sposób na aktywność fizyczną, także dla dorosłych. Duży wybór można znaleźć na deskshop.pl Mają świetny asortyment, jest w czym wybierać, nawet blogerka kulinarna i matka dwójki dzieci znajdzie coś dla siebie 😉 Czas tak szybko ucieka, że warto spełniać swoje marzenia i realizować niecodzienne pomysły. Jestem ciekawa czy zgadzacie się w tej kwestii razem ze mną?

 Składniki:
na ok. 20 kulek mocy

3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórek kokosowych 
1 łyżka kakao lub karobu 
1 łyżka syropu z agawy/klonowego/daktylowego
1 łyżka oleju kokosowego
3/4 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie)
1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
+ dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia 

Daktyle zalej zimną wodą na noc, albo gorącą wodą na 1-2 godziny. Po tym czasie odlej wodę, a daktyle przełóż do blendera i zmiksuj na mus. (Wodę po daktylach możesz wykorzystać jako bazę do koktajlu, owsianki, jaglanki itp.)
Płatki owsiane zmiksuj drobno (ale nie na mąkę). Dodaj do nich pozostałe składniki i mus daktylowy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Z powstałej masy formułuj w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz we wiórkach kokosowych i ułóż na półmisku. Tak przygotowane kulki mocy wstaw na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. Możesz je przechowywać do 3-4 dni w lodówce pod przykryciem, chociaż są tak pyszne, że zazwyczaj znikają o wiele szybciej ;) Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz