Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Nuggetsy z kurczaka, to pyszny pomysł na szybki obiad albo przekąskę na imprezę. Dzisiaj mam dla Was wersję nuggetsów pieczonych w piekarniku, które wcześniej panierowałam w płatkach kukurydzianych. Powiem Wam tylko tyle - to jest pyszne! Bardzo szybkie do przygotowania, kąski kurczaka marynowane w jogurcie. Dzięki temu są soczyste i miękkie w środku, oraz chrupiące na zewnątrz. Takie nuggetsy świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwielbiają je dzieciaki. Doskonale odnajdą się jako przekąska na domowej imprezie, podane w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Możecie je również zrobić na obiad i podać klasycznie z ziemniaczkami gotowanymi w wodzie oraz domową surówką. Kochani! Mówię Wam - pychotka :)





Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych:

Składniki:
na ok. 30 sztuk
ok. 4 porcje

3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 500 - 600 g)
500 g gęstego jogurtu greckiego
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz, sól do smaku
2 szklanki płatków kukurydzianych
+ 1 łyżka roztopionego masła lub oliwa w spray'u do posmarowania nuggetsów 

1. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski ok. 2, 5 cm x 5 cm.
2. Kawałki kurczaka oprósz solą oraz pieprzem.
3. Do miski przełóż jajka, rozbełtaj je trzepaczką. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj składniki na jednolitą masę. Dodaj przyprawy: czerwoną słodką i ostrą paprykę oraz czosnek granulowany, ponownie wymieszaj. 
3. Kawałki kurczaka przełóż do marynaty jogurtowej, wymieszaj. Pod przykryciem wstaw do lodówki na ok. 30 minut (możesz również na całą noc).
4. Płatki przełóż do woreczka strunowego i za pomocą tłuczka do mięsa dokładnie pokrusz. W płatkach obtaczaj kawałki kurczaka, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Nuggetsy piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 - 20 minut (grzanie góra - dół). 
6. W połowie pieczenia wyjmij blachę z piekarnika, nuggetsy obróć na drugą stronę i za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj roztopionym masłem albo skrop oliwą w spray'u. Kontynuuj pieczenie, do momentu, aż nuggetsy będą złociste.
7. Nuggetsy serwuj jako przekąskę z ulubionymi sosami, albo na obiad z ziemniakami i domową surówką. Genialnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Smacznego!














Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz