Szybki placek z borówką amerykańską

Pyszne, wilgotne, niezbyt słodkie ciasto, takie w sam raz do popołudniowej kawki albo nawet do szklanki mleka na śniadanie!
Najlepiej smakuje na drugi dzień, o ile wytrzyma tyle czasu.
Długo zachowuje swoją wilgoć, jest puszyste i mięciutkie.
Myślę, że możecie dodać tutaj swoje ulubione owoce, ja w sezonie robię to ciasto z borówką bo tak smakuje Nam najbardziej ;)

Proporcje są na małą blachę, zwróćcie na to uwagę, wielkość podana przy przepisie.



Składniki:
forma 15cm x 15 cm

2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy 
1 szklanka borówki amerykańskiej
cukier puder do posypania


Do miski wbijam jaja i wlewam mleko, miksuję, aby obydwa składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz olej.
 Miksuję dalej, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymać ciężar owoców.

Formę natłuszczam i podsypuję mąką, następnie przekładam masę i układam na wierzchu owoce.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, podaję przyprószone cukrem pudrem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 komentarze:

  1. Pysznosci. Uwielbiam borowki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szybkie placki, teraz jest na nie dobra pora, bo jesienne owoce pysznie smakują w takich ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, proste, a takie pyszne ! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piję sobię herbatkę z syropem z aronii i zjadłabym kawałek tak pysznego ciasta :-) smakowicie wygląda. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciacho! Wiesz, takie szybkie ciasta szybko znikają. Czy wystarczy, żeby się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio mój luby mówił, że zjadłby jakieś ciacho z borówkami, to mu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. myślałam, że to zwykła borówka, bo zrobiła genialne ciemne plamki-puściła soczek :)
    tak mi się jeszcze z amerykańską nie zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu uwielbiają borówki, najczęściej im je robię na kruchym cieście, ale Twoja wersja też mi się bardzo spodobała. Może ją wypróbuję, bo jutro muszę upiec dwa placki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciacho jest szybkie i długo utrzymuje wilgoć :)

      Usuń
  9. Czy mozna wykorzystac do tego ciasta borówki mrozone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie robiłam tego ciasta z mrożonymi owocami, ale myślę, że jak najbardziej można je dodać.
      Jeżeli już dodaję takie owoce to oczywiście nie rozmrażam ich, tylko od razu układam na ciasto.
      Pozdrawiam :)
      J.

      Usuń